ANNONSE: Nå kan man kjøpe bitcoin direkte fra Norge

Bitcoin har hatt en formidal prisutvikling den siste tiden. Den digitale enheten omsettes nå for over 240.000 kroner på de norske markedsplassene, noe som tilsvarer en prisøkning på over 400% sammenlignet med samme periode i 2019. 

Sist gang markedet opplevde noe tilsvarende var mot slutten av 2017. Den gang rakk bitcoin å tippe omkring 20.000 amerikanske dollar i verdi før prisene reverserte seg. Det kom i kjølvannet av en voldsom prisøkning som så verdien på bitcoin stige fra 1.000 til 20.000 dollar på kort tid.

Norge legaliserte kjøp og salg av bitcoin i 2019

Norske tradere har i lang tid måtte benytte seg av utenlandske handelsplasser for kjøp og salg av bitcoin. Dette endret seg i 2019 med innføringen av en ny registerordning for vekslere av virtuelle valutatjenester. Da ble det endelig lovlig for norske selskaper å operere kryptovalutabørser innad i Norge.

Siden den gang har en rekke selskaper åpnet for kjøp og salg av bitcoin i Norge, inkludert MiraiEx, Nordic Block Exchange, Bitruption, Kaupang Krypto og Bitmynt AS. For å kunne drive denne typen virksomhet må selskapene registrere seg hos Finanstilsynet. Det er også innført strenge identifikasjonskrav og et anti-hvitvaskings reglement som børsene må følge.

Les også:  ANNONSE: Så lenge må du vente før sola snur

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange nordmenn som har investert i kryptovaluta, men det er sannsynligvis snakk om hundretusenvis av individer. Skatteetaten har fra tidligere identifisert nærmere 70.000 eiere av kryptovaluta, der majoriteten har unnlatt å opplyse om eiendelene på skattemeldingen sin.

Sturle Sunde banet veien
Norges mest kjente forhandler av bitcoin, Sturle Sunde, var den som banet veien for bitcoin-tradere i Norge. Sunde begynte først med kjøp og salg av bitcoin som en hobby, før det ble et fulltidsgeskjeft. Han har siden den gang tjent millioner av kroner på virksomheten sin og etablert sitt eget selskap ved navn Bitmynt AS 

Les også:  ANNONSE: Les dette før du prøver keto-dietten

Etter nærmere 6 års kamp mot bankene, kunne han endelig åpne bedriftskonto i 2019. Det kom som et direkte resultat av Finanstilsynets nye registerordning for omsetning av kryptovaluta. Han hadde før dette gått til sak mot Nordea og andre norske banker etter at de avslo søknadene hans om bedriftskonto.

Begrensende betalingsmetoder for å kjøpe bitcoin

Ifølge ITavisen er det inntil videre ikke mulig å kjøpe bitcoin med kredittkort, paypal eller andre betalingsmetoder i Norge. Derimot har de norske børsene åpnet for innskudd med straksbetaling via et knippe banker. Majoriteten av innskudd hos de norske børsene utføres derfor med standard bankoverføring.

Drar nytte av BankID og VIPPS

De norske børsene drar nytte av en viktig fordel sammenlignet med sine utenlandske konkurrenter. Den ligger i at nordmenn kan verifiserer identiteten sin automatisk gjennom bruken av BankID eller VIPPS. ID-verifisering er påkrevd før man får kjøpe bitcoin eller andre typer kryptovaluta.

Les også:  ANNONSE: Tre av de største kryptovaluta svindlene i 2022: Guide For Nybegynnere

Enda VIPPS kan benyttes som identifikasjonsmetode er det ikke mulig å bruke tjenesten for direkte kjøp av kryptovaluta. Hvorvidt dette lanseres som en betalingsmetode i fremtiden er usikkert. Inntil videre har VIPPS nedlagt et forbud mot kjøp av bitcoin og andre typer kryptovaluta gjennom tjenesten. Brukervilkårene deres opplyser at kontoer som benyttes til et slikt formål kan sperres.

I ferd med å gå mainstream

Bitcoin har i lang tid blitt assosiert med lysskye aktiviterer og kriminalitet. Denne oppfatningen ser ut til å ha endret seg den siste tiden. Kjente investorer og hedgefond har nå kastet seg på bølgen av aktører som kjøper bitcoin, med mål om å generere profitt. Hvordan prisene utvikler seg i tiden fremover gjenstår derimot å se.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.