Vær varsom med elbillading på lånehytta

lade elbil

Sommerferien er her og mange har leid eller lånt hytte for å nyte late dager. Flere og flere bruker elbil på ferieturen. – Det er ikke sikkert det er bare å plugge bilen til lading på hytta du har lånt. Så det må du sjekke først, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er ikke gitt at hytta du skal leie eller låne er klar for elbil-lading. Aller best er det om det er installert en ladeboks der. Da er det ingenting å bekymre seg for.

I nødstilfeller kan du lade med en med vanlig stikkontakt, men da er det viktig å sjekke med huseier først og ta noen forholdsregler. Husk at du kan maksimalt lade med 10 Ampere og kontakten må være med jordvern type B. Ikke bruk en stikkontakt inne i huset, men lad fra en utekontakt. Du kan ofte justere ned ladestyrken i bilen.

– Det er viktig å vite at stikkontakten du bruker er godkjent til å lade elbil med. En elbil trekker mye strøm over lang tid, og det innebærer risiko for varmgang i det elektriske anlegget, sier Sødal. – Om du ikke allerede har sjekket lademulighetene da du booket hytta, bør du ta en telefon til utleier og forhøre deg, fortsetter han.

Hvis det viser seg at du ikke kan lade på hytta du er på, er det lurt å sørge for mest mulig strøm på batteriet før du kommer frem.

– Legg inn et ladestopp rett før du kommer frem. Batteriet lader raskest når det er varmt og nesten tomt. Da har du raskt «full tank» før neste kjøretur, sier Nils Sødal.

Sett deg inn i hva som finnes av muligheter i nærområdet. Mange hyttegrender ligger ikke langt unna et handelssted, og flere kjøpesentre og butikker tilbyr lading. Stadig flere hoteller har lading tilgjengelig mot betaling, også for besøkende som ikke er gjester.

Om du trenger å lade underveis avhenger av hvor lang turen er, hvor kupert terrenget er og hva du har av lademuligheter dit du skal. Langs de mest trafikkerte hovedferdselssårene er det i dag grei tilgang til hurtigladere der du får ladet bilen så mye du trenger på rundt 30 minutter.

– Elbilsalget slår rekorder år for år og nå er det nær 400 000 elbiler i Norge. Det har blitt trangere om plassen på ladestedene fordi utbyggingen går for sakte, sier Nils Sødal. – Det kan være lurt å tenke litt alternativt på når man kjører på ferieturen, så man ikke risikerer å stå i lange ladekøer, fortsetter han.

Ved bruk av NAFs ruteplanlegger eller apper som Elton, PlugShare, Fortum Charge and Drive, Bilkraft eller Mer, kan du finne ut hvor hurtigladestasjonene ligger langs din rute, samt om ladestasjonen er i drift eller opptatt.

– Det er lurt å sjekke om ladestasjonen faktisk fungerer før du ankommer. Det er temmelig frustrerende å komme til ladestasjonen med lite strøm på batteriet, for så å oppdage at du ikke får strøm på tanken, sier Sødal.

Husk at du må ikke alltid full-lade batteriet. Det kan hende 15 minutter med lading er mer enn nok for å komme frem til destinasjonen. Og lad aldri mer enn 80 prosent. De siste 20 prosentene går sakte og er dyre.

NAFs 5 ladetips for ferien:

  • Sjekk med hus- eller hytteeier før du lader, for å sikre at elanlegget tåler belastningen.
  • Juster ned ladestyrken i bilen, hvis du må lade med vanlig stikkontakt (schuko)
  • Hvis du skal hurtiglade er det mest økonomisk og effektivt å lade når batteriet er varmt og nesten tomt.
  • Ikke lad til over 80% på hurtiglader.
  • Lad når du stopper, ikke stopp for å lade.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.