Tusenvis av ungdommer til Norge for å rydde søppel

In The Same Boat

Tusenvis av unge voksne fra hele Verden vil komme til Norge for å rydde søppel i fjæra.

Siden 2017 har foreningen In The Same Boat ryddet mer enn 1300 tonn plast fra strandlinjen langs store deler av Norges kyst, og ryddemannskapet består i hovedsak av unge voksne fra andre land enn Norge, som deltar på frivillig basis.

– De fleste er europeere, men vi har de siste årene hatt stor pågang både fra USA og Australia, og også mer eksotiske land i andre verdensdeler, forteller Rolf-Ørjan Høgset, grunnlegger av foreningen. – Det er artig at interessen er så stor, og vi har nå flere tusen på venteliste.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

En stor del av søkerne kommer via tjenesten Workaway, en formidlingstjeneste for tusenvis av destinasjoner for miljøtiltak og andre ideelle og frivillige prosjekt.

– Jeg tror vi er en av de mest populære tilbudene på Workaway, og flere fine artikler om oss i internasjonal presse har nok gjort sitt til at mengde av søknader er så stor.

De frivillige som får mulighet til å delta betaler selv reisen til sitt oppmøtested, men får dekket mat og opphold. De bor på seilbåter som er ankret opp i nærheten av områdene som skal ryddes, og er ute og rydder sammen med erfarne skippere med profesjonelt utstyr og spesialbygde landgangsfartøy. De frivillige får en grundig opplæring både i sikkerhet på sjøen og i strandrydding.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

– De som kommer har en sterk motivasjon om å bidra og å gjøre en forskjell, og mange av dem er med flere måneder, og til og med flere sesonger. Når de kommer tilbake, blir de mentorer for nye frivillige som er med for første gang, og tilbake i sine hjemland er de ambassadører både for In The Same Boat, for Norsk natur og for et rent og bærekraftig hav.

I løpet av en ryddesesong har In The Same Boat kapasitet til å ta inn opp til omtrent 150 frivillige, så de aller fleste som søker får avslag.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

– Dessverre har vi ikke kapasitet til å ta inn flere. Vi kunne ryddet enda mer, og kanskje ryddet i andre land også, dersom vi hadde mer finansiering. Verdien av den frivillige innsatsen våre frivillige legger inn i perioden 2017-2025 er mer enn 150 millioner kroner, så vi tenker at staten Norge, og kanskje fiskerinæringen, som står for en vesentlig andel av forsøplingen, kunne bidratt med mer.

-Heldigvis har vi god finansiering både fra Handelens Miljøfond og habruksnæringen, og mange andre finansielle støttespillere, både fra industri, handel og bank og finans, forteller styreleder i In The Same Boat, Rolf-Ørjan Høgset.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.