Kun én av tre kvinner har «fuck you-money»

penger

Bare én av tre kvinner har tilstrekkelig med sparepenger for å kunne forandre sin livssituasjon, for eksempel å si opp jobben eller forlate et forhold. Det viser en fersk undersøkelse fra nettmegleren Nordnet.

– Det er en urovekkende lav andel. Alle mennesker, menn og kvinner, burde ha «fuck you-money» i bakhånd i tilfelle kriser, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Yougov har på oppdrag for Nordnet spurt 1000 nordmenn om de opplever å ha tilstrekkelig med egne sparepenger til å endre sin livssituasjon, for eksempel å si opp jobben eller forlate et forhold. 30 prosent av kvinnene svarer ja. Resten svarer nei eller vet ikke. Blant menn er det 36 prosent som svarer ja, altså en del høyere.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

– Å ha egne sparepenger som du har kontroll over handler rett og slett om å ha tilstrekkelig med penger til å kunne si «fuck you» til noe du ikke er fornøyd med. Det kan være at du har fått en elendig sjef på jobben, forlate et dårlig forhold eller flytte til en nytt sted, sier Sættem.

Kvinner har i gjennomsnitt en svakere økonomi enn menn. Derfor kan «fuck you-money» være spesielt viktig for kvinner, mener han.

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

Det er fortsatt betydelige lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, viser tall fra blant andre SSB. Dels skyldes dette at kvinner fremdeles er mer hjemme med barna og oftere jobber deltid, men også at kvinner oftere velger yrker med lavere lønn. Kvinner har naturlig nok også gjennomgående lavere formue enn menn. 

– I verste fall kan en ujevn økonomi gjøre det vanskelig, eller til og med umulig, for den økonomisk svakere parten å forlate et forhold de ønsker ut av, sier spareøkonomen.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Privat sparing kan styrke både din sikkerhet, din økonomiske selvtillit og følelsen av frihet.

– Alle kan spare litt. Det handler om å sette av en sum hver måned som passer din egen lommebok. Selv små månedlige beløp blir store med tiden. Alle burde ha «fuck you-money» i bakhånd. Og husk: Det beste tidspunktet for å starte langsiktig sparing er nå – alltid, avslutter Sættem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.