The Other End slipper debutalbumet «The Sun Will Do You Good, They Said»

indianer

Etter å ha spilt på South by Southwest (SXSW), Øyafestivalen og konserter i London og New York, flyttet duoen The Other End til Berlin for å skrive sitt debutalbum i 2019. Det var starten på tre års arbeid som har kulminert i albumet «The Sun Will Do You Good, They Said».

Sammen med produsent Cato Salsa har The Other End samlet noen av Norges beste musikere på sin første fullengder. På platen finner man bidrag fra Olaf Olsen, Chris Holm, Morten Qvenild, Erik Johanessen, Oslo Strings og Thea Glenton Raknes. Albumet er en samling av elleve låter som strekker seg over flere sjangre.

– Vi ønsket ikke å la oss begrense av sjangre eller forventninger, og ettersom at vi har ganske variert musikksmak, så ville vi at det skulle skinne gjennom på platen. Selv om Alex utelukkende har hørt på Steely Dan mellom 2021 og 2023, men akkurat det kommer ikke så godt frem på albumet.

– Låtene er skrevet over en periode på to år, og det føler vi kan merkes. Her finner man låter vi skrev i Berlin tidlig i 2020, mens den siste ble skrevet i en hytte på Filtvet mens vi spilte inn albumet høsten 2021.

Les også:  Hanne Sørvaag feirer 25 år som plateartist

Mer konkret sier bandet at albumet sjangermessig plasserer seg et sted mellom americana, rock og indie, med noen folk- og country-vibber her og der.

Tekstuniverset er “quirky” og ofte sentrert rundt lengsel og kvinnelig sårbarhet og styrke, med et dryss av sammenbrudd og uviktige, dog riktige, fakta. Historier om å være jente og ligne på en gutt, Djengis Khans ettermæle, selvdrap, drømmer, høy synging i små leiligheter, dårlige råd når man står midt i et sammenbrudd, og en god dose kjærlighet, savn og håp. Og trenger man egentlig flere sanger om kjærlighetssorg? Det spørs, om man spør bandet.

Det er i en leilighet i Kreuzberg i Berlin at mye av albumet ble skrevet, men i mars 2020 måtte bandet forlate Berlin. The Other End holder til i Bergen nå, og har store planer for 2023. Bak seg har de flere singelslipp, og har nytt godt av gode omtaler og radiospilling. 

– Vi har jobbet målrettet med dette albumet siden 2019, da vi kickstartet skriveprosessen med fire måneder i en leilighet i Berlin, før pandemien jaget oss hjem igjen til Bergen og inn i en ny skrivefase. Etter halvannet år med innspilling og miksing gleder vi oss helt ufattelig mye til å vise hva vi har jobbet med de siste tre årene.

Les også:  Disse åtte kjendisene deltar i Velodromen Kjendis på TV 2

Selve innspillingen av albumet ble gjennomført i PhatCat Studio på Rygge, i studioet på gården hjemme hos Cato Salsa (passende kalt «Helt Vilt Studio»), samt hos Morten Qvenild (låten «I Disapppear») og i Kolben Kulturhus der strykerne ble spilt inn. En omfattende innspillingsperiode, som strakk seg over et helt år, har endt opp i et rikt instrumentert album fullt av nyanser og detaljer. Her hører man hvert instrument, hvert anslag på pianoet og lyden fra rommet. 

– Det oppsto en herlig energi i studio, et overskudd og en kjemi som vi føler vi har klart å fange på tape. Vi ønsket at alle skulle få ta så mye plass som mulig i låtene, og få sette sin signatur på musikken vår, uten at vi la for mange føringer. Vi ville bare skvise mest mulig personlighet ut av dem, når vi først hadde fått med oss noen av de flinkeste musikerne vi vet om i studio.

Les også:  Ny undersøkelse: 1 av 3 unge bryr seg ikke om ulovlig strømming

Det var viktig for Alexander Breidvik og Ida Knoph-Solholm å få til en organisk innspilling, og alle låtene er spilt inn live, uten klikk og metronomer. Denne visjonen har de delt med produsent Cato Salsa, og det ble flere sene kvelder i løpet av innspillingsperioden med tweaking, lytting, endringer og avsporinger. Musikkdiskusjonene har vært mange, med en liste av referanseartister som strekker seg fra Laura Marling, Waxahatchee, Kacey Musgraves, Weyes Blood og Mitski til Neil Young, Julia Jacklin, The Band, Buck Meek og flere.

The Other End har tidligere spilt på South by Southwest (SXSW) og Øyafestivalen. Etter sin første utgivelse ble de kalt “… one of the most exciting new bands from Scandinavia” (NBHAP), mens Bergens Tidende meldte at Ida Knoph-Solholm var “… innehaver av en av de mest hjemsøkende stemmer i hele landet.” Det legendariske britiske labelet Ninja Tune sikret seg like godt forlagsavtale med bandet kort tid etter første singelslipp, og nå er det endelig klart for bandets første fullengder.

«The Sun Will Do You Good, They Said» slippes 26. mai 2023.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.