Ny medlemsrekord i Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbund

I 2018 passerte Human-Etisk Forbund 90 000 medlemmer for første gang, og ved årsskiftet hadde antallet økt til 90 656. Generalsekretær Trond Enger er svært fornøyd med å kunne ønske velkommen til 4653 nye medlemmer i året som gikk.

– Generelt ser vi at vi er inne i en positiv trend. Vi får nye medlemmer hver dag og setter nye medlemsrekorder nesten hvert eneste år de siste årene. Det viser at mange i Norge oppdager humanismen og søker det fellesskapet vi har i Human-Etisk Forbund, sier han.

Flere oppfatter seg som humanister
Andelen av befolkningen som ikke tror på en gud blir stadig større. En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av HEF viser at det i 2018 av dobbelt så mange ikke-religiøse som religiøse i Norge.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

– Stadig flere ser på seg selv som ikke-religiøse, og mange av disse føler seg nærmest det humanistiske livssynet med troen på medmenneskelighet, frihet, menneskerettigheter og vitenskap. Det er livssynet vi står for, og jeg jobber for at så mange som mulig som identifiserer seg med humanismen skal tenke at Human-Etisk Forbund er det naturlige valget for dem, sier Enger.

Økt kontingent ga utmeldinger
Samtidig har 3227 medlemmer valgt å melde seg ut, som også er en økning. Det har sammenheng med høyere kontingent i 2018, som ble justert for første gang på flere år.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Mitt ønske er selvsagt at enda flere melder seg inn og at færre melder seg ut. Samtidig er det positivt at folk tar et aktivt standpunkt til medlemskap. Vi mener at medlemskap i en tros- eller livssynsorganisasjon bør være opp til den enkelte å velge selv når man er gammel nok til det, sier Enger.

Viktige saker i 2019
Det er nok av saker å engasjere seg i for både nye og gamle medlemmer i året som kommer. Regjeringen jobber fortsatt med å utarbeide en ny lov og stortingsmelding om tro og livssyn i Norge, noe som kommer til å skape debatt i tiden fremover. Enger forteller at en viktig oppgave for HEF blir å fremme prinsippet om at alle livssyn skal behandles likt i Norge.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

I tillegg skjer det mye internasjonalt. Forfølgelse på grunn av religion og livssyn øker i verden, og flere steder risikerer man mye ved å stå frem som ikke-religiøs. Dette vil HEF rette søkelyset mot i året som kommer i samarbeid med vår internasjonale humanistorganisasjon Humanists International.

– Vi kan ikke gi opp kampen før frihet og menneskerettigheter kommer alle til gode, avslutter Enger.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.