The Whale på Andenes blir nå realisert

the whale

Staten bevilger 74 millioner kroner til The Whale og nå starter arbeidet med byggingen med mål om åpning av The Whale første halvår 2026.

The Whale er et prosjekt som er godt forankret lokalt, det har en internasjonal appell og The Whale vil være viktig for stedsutvikling i Andøy og utvikling av et bærekraftig helårs reiseliv i regionen og i hele landsdelen. The Whale vil også øke forståelsen for ivaretakelse av havene og i sum har dette medført at Regjeringen har besluttet å gi et investeringstilskudd på 74 millioner kroner til The Whale. Nyheten ble presentert av Fiskeri- og Havbruksminister Bjørnar Skjæran i dag.

Idéen til The Whale kom til verden i 2015, og siden da har det vært jobbet fram et hovedprosjekt som har fått stadig mer støtte. The Whale tar utgangspunkt i Andøyas unike beliggenhet ved Bleiksdjupet, og bygger videre på tradisjonen som en ledende destinasjon for hvalsafari. Nå som finansieringen er bekreftet går arbeidet med prosjektering, anbudsrunde og valg av entreprenør i gang.

Les også:  40 millioner kroner til forskning på bærekraftig hav i Nord-Norge

– Vi er selvsagt svært takknemlig for at staten gir dette avgjørende tilskuddet til The Whale, sier Benn Eidissen som er styreleder i The Whale. Jeg vil også takke Andøy kommune og Nordland fylkeskommune for at de har stilt opp, og gjennom store bevilgninger vist en tydelig støtte til prosjektet. I denne sammenhengen vil jeg også berømme Samfunnsløftet/SpareBank 1 Nord-Norge som gjennom sitt tilskudd til The Whale for bare to uker siden kanskje til og med var utløsende for statens bidrag, avslutter Eidissen.

– Vi er nå beredt til å gå i gang med å detaljplanlegge og gjennomføre prosjekteringen frem til nyttår når det blir gitt klarsignal om det. Dernest skal vi gjennom en offentlig anbudsrunde velge entreprenør slik at vi etter planene kan være i gang med byggeaktivitet på tomta i Sløyken i løpet av andre kvartal 2024, sier daglig leder i The Whale Børre Berglund.

Les også:  Nye tall: Slik endte årets båtsesong i Nordland

Arbeidet med The Whale startet i 2015 og det har tatt kun 7 år å få prosjektet fullfinansiert. Dette regnes som en meget kort planleggingsperiode for prosjekter i størrelsesorden og med den kompleksiteten The Whale har.

-Vi som har jobbet mest med prosjektet synes nok at det har tatt alt for lang tid. Vi har hele tiden forsøkt å utnytte moment og tempo i planleggingen, og mener vi har lykkes med det – samtidig som vi har beholdt høy kvalitet i prosjektarbeidet, sier styreleder Benn Eidissen. Dette vil vi fortsette med, og allerede i ettermiddag har jeg kalt sammen styret for å diskutere og beslutte neste steg, sier Eidissen.

Les også:  Kulturdirektoratet har vurdert museene i Nordland

Av den totale investeringen på 455 millioner kroner skal hele 103,5 millioner kroner benyttes til å skape innholdet i The Whale. Det er utviklet detaljerte beskrivelser av ulike tema som vil være sentrale i attraksjonen.

– Vi går nå i gang med å hente inn tilbud fra norske og internasjonale designfirma for å knytte til oss den beste ekspertisen innen ulike former for formidling, sier Børre Berglund. Arkitekturen løfter forventninger til hva som møter gjestene på innsiden av bygget, og vi skal levere på disse forventningene ved å kombinere kunst og vitenskap, nyvinninger innen bruk av digitale verktøy og mer tradisjonelle formidlingsgrep, sier daglig leder Børre Berglund og legger til at en viktig dimensjon med The Whale er at bygget også skal romme tilbud for lokalbefolkningen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.