Nordnorsk kunstmuseum etableres midt i Bodø sentrum

nok

Nordnorsk kunstmuseum blir plassert midt i Bodø sentrum, i det tidligere Sparebank1-bygget. – En perfekt beliggenhet for kunsten å møte sitt publikum, sier direktør og sjefskurator Katya García-Antón. 

Katya García-Antón, direktør og sjefskurator for Nordnorsk Kunstmuseum gleder seg stort til å åpne Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) Bodø, og er allerede i gang med spennende samarbeid med flere ulike organisasjoner i Bodø/Bådåddjo, Nord-Norge/Sápmi og internasjonalt.

– Nordnorsk Kunstmuseum/ Davvi Norgga Dáiddamusea er et museum i nord, for nord og fra nord. Vår oppgave er å støtte det rike kulturlivet i Nord-Norge/Sápmi og knytte det til den globale utviklingen, samt bringe internasjonal kunstnerisk tenkning til nord, sier en glad García-Antón. 

Christian Torset, fylkesråd for kultur, klima og miljø, fastslår at etableringen av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø, er en merkedag for kunstfeltet i Nordland og for alle kunstinteresserte, når det nå er landet valg av bygg midt i Bodø sentrum.

Les også:  Nye lufthavner for Tårnsenteret i Bodø

– Behovet for en slik institusjon har vært snakket om i over 30 år. Nordland fylkeskommune gjenopptok saken i 2021, og siden har prosessen med å etablere en avdeling i Nordland gått fort. Endelig er dagen her, sier Torset.

Nå gleder Torset seg til at nye kunstprosjekter, så vel som eksisterende og historisk kunst skal formidles fra Bodø, og da med fullverdig aktivitet fra 2024 når Bodø og Nordland blir europeisk kulturhovedstad.

– Med dagens nyhet snakker vi om et før og etter for kunstfeltet i landsdelen, sier en. Når Nordnorsk Kunstmuseum nå tar bolig i det gamle og ærverdige Sparebankbygget så får museet en sentral og flott plassering for både fastboende og for de som gjester byen, sier en begeistret Torset.

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

Også ordfører i Bodø, Ida Maria Pinnerød er stolt over at Bodø blir vertskommune for Nordnorsk kunstmuseum sin nye avdeling i Nord-Norge. 

– Nå har vi en unik mulighet til å styrke Bodø og Nordland sin posisjon som en relevant arena for kunst og kunstnere i landsdelen, sier Pinnerød.

Pinnerød underbygger at kunst beriker mennesker og formidling av kunst og kultur gir levende byrom. 

– Kunst åpner for å se verden, liv og historier, gjennom nye innfallsvinkler. Vi gleder oss over alle mulighetene etableringen av Nordnorsk kunstmuseum avdeling Bodø vil gi, sier Pinnerød.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Nordnorsk kunstmuseum betjener et stort geografisk område, med en rik kompleksitet av samfunn og historier, der noen av de mest sentrale spørsmålene i verden i dag er på bordet.

– Denne bredden gjør at vårt mandat er enestående i Norge. Med NNKMs nye avdeling vil vi kunne engasjere oss sterkere i Bodø/Bådåddjo og Nordland. I vårt arbeid fokuserer vi på samarbeid, åpenhet, transformasjon og omsorg, med fokus på de sammenhengende spørsmålene om sosial rettferdighet, avkolonisering, klimakrisen og fremtidige teknologier, avslutter direktør og sjefskurator, Katya García-Antón.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.