Frykter økning i nattmatbranner

bolig kjøkken brann

Over 300.000 studenter ved Universiteter og Høgskoler starter i disse dager på studiene sine.  Pandemien har resultert i rekordmange studenter. Mange flytter i egen bolig for første gang, enten alene eller i kollektiv, men få er vant til å tenke på egen brannsikkerhet.

– Med flere studenter øker trykket i boligmarkedet, og trolig vil altfor mange ta til takke med boforhold hvor brannsikkerheten ikke er ivaretatt på en god måte. Som leietaker bør du se til at det er røykvarslere som virker der du bor. Det er huseiers ansvar at fungerende røykvarsler er installert og at godkjent slokkeutstyr er tilgjengelig. Test gjerne røykvarslerne allerede på visning. Den skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør  i Norsk brannvernforening.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Det er lovpålagt og huseiers ansvar at alle boliger skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje samt godkjent slokkeutstyr. Leietaker har ansvaret for test og vedlikehold av røykvarslere.

Tidligere undersøkelser* i regi av Brannvernforeningen og Tryg har vist at opptil 10.000 studenter mangler røykvarsler i boligen sin, og at en av fem bor i bolig uten slukkeutstyr, eller de vet ikke hvor det er. En av fire har kun en rømningsvei eller de vet ikke om flere.

– Vi frykter at mange studenter tilbys utleieboliger som ikke er godkjent. Det kan være kjellere eller loft som er bygget om, og med manglende eller for dårlige rømningsveier. Det kan være rømningsveier som er blokkert og brukes som lagringsplass, noe som er svært uheldig når det står om sekunder og man må komme seg ut i full fart i mørket, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

I fjor omkom 45 personer i brann, og hittil i år er 24 omkommet. Vel halvparten av alle branner starter med bruk av komfyren, viser tall fra DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Oslo er fylket med flest komfyrbranntilløp, foran Viken og Vestland.

– Brannvesenet rykker ofte ut til nattmatbranner og svidde pizzaer. Med rekordmange studenter frykter vi en økning i antall slike nattmatbranner i høst.  Slike branntilløp ender heldigvis som regel godt, ofte takket være en røykvarsler som slår ut. Å lage nattmat i beruset tilstand er en dårlig idé. Kjøp heller nattmat på veien hjem, det er langt tryggere, sier Brandeggen.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Tips for brannsikkerhet på kjøkkenet:

  • Ikke bruk komfyr eller stekeovn om du er trøtt
  • Vær på kjøkkenet når du lager mat (ikke gå ifra stekende/kokende mat)
  • Rengjør komfyren og kjøkkenvifte ofte
  • Tenk gjennom hvordan du enkelt kan slokke en brann på kjøkkenet (det er lurt å ha lokk til grytene lett tilgjengelig, eller brannteppe)
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.