SMS-en fyller 30 år: Dette stod det i verdens første tekstmelding

apple

En desemberdag i 1992 ble den første SMS-en i historien sendt. Siden den tid har det foregått en rivende utvikling. Tro det eller ei, i dag sendes det 200 tekstmeldinger i sekundet gjennom Telenor Norges nett.

– Årlig går 5,5 milliarder SMS gjennom Telenors nett i Norge. SMS-ens lange levetid viser at den har hatt stor betydning for alle, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Det siste tiåret har imidlertid hovedoppgaven til mobilselskapene vært å tilrettelegge for den store etterspørselen etter datatrafikk via mobilnettet.

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

– Over 60 prosent av den norske befolkningen har 5G-dekning og kan sende og motta videoer og bilder på et blunk. Meldingsapper og sosiale medier har overtatt mye av meldingsutvekslingen mellom privatpersoner, sier Amundsen. 

Tross dette har SMS-en holdt stand. Halvparten av SMS-trafikken kommer fra bedrifter og organisasjoner, der meldingsfunksjonen er et kritisk kommunikasjonsverktøy for å nå kunder, beboere og pasienter. 

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– Årsaken til at vi fortsatt bruker SMS er at den er enkel og rask, og meldingen kommer alltid fram til mottakerens telefon, uavhengig om kundene er i samme mobilnett eller i forskjellige selskapers mobilnett, sier Amundsen.

Telenor var med da arbeidet med å utvikle SMS startet i 1987. Arbeidet foregikk i den globale telecom-organisasjonen GSMA, der Telenor hadde en sentral rolle i å spesifisere og utvikle SMS-løsningen vi har i dag. 

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

– Ikke engang vi hadde forespeilet oss det store mangfoldet av programmer som leveres via SMS i dag. Selv om æren for oppfinnelsen tilfaller mange, står én ting fast: SMS har fått stor betydning for samfunnet, og tjenesten har hatt stor suksess i Norge, sier Amundsen.

3. desember 1992 fant den første SMS-sendingen sted. Og hva stod det? «Merry Christmas» – selvfølgelig.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.