Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

nettspill

Synsproblemer blant barn og unge øker. Derfor haster det å begynne å ta vare på øynene, slik vi lenge har gjort med tennene våre; beskytte dem med forebyggende tiltak og dermed forebygge synsproblemer. Synsams optikere oppfordrer nå skolen til å sette inn tiltak for å forbedre de unges øyehelse.

Konseptet med å hjelpe elevene med helsen via skolen er ikke noe nytt. Foreldregenerasjonen minnes fluorskylling på 70 og 80 tallet i plastbeger, som fikk en hel generasjon til å gurgle bort noe av kariesproblematikken.

Fluorskyllingen gjorde en forskjell, tannhelsen ble bedre og målet ble oppfylt. Men, for dagens elever lurer en ny folkehelseutfordring i korridorene, nemlig synsproblemer.

Les også:  LESERINNLEGG: Historiene fra USA som den etablerte pressen ikke forteller deg

Hver dag møter Synsams optikere skoleelever som klager over hodepine, uskarpt syn og manglende konsentrasjon som følge av dette. Med enkle midler kan skoleansatte og lærere hjelpe elevene å ta bedre vare på øyne og syn.

– Vi gir barna en tannbørste for å beskytte tennene, en hjelm for å beskytte hodet, men vi legger både mobilskjermer og skolens datamaskiner i hendene på barna uten en tanke for å beskytte øynene. Som optiker oppfordrer jeg skolen til å innføre enkle tiltak som favoriserer elevenes synsutvikling og til syvende og sist deres læring. Innfør «20-20-20 regelen», opphold utendørs og dagslys og regelmessige øyeundersøkelser, sier Håkan Broman, autorisert optiker i Synsam.

Les også:  LESERINNLEGG: Historiene fra USA som den etablerte pressen ikke forteller deg

Tips om hva skolen kan gjøre for å hjelpe skoleelever med synet:

  • 20-20-20-regelen: Betyr at man hvert 20. minutt ser 20 sekunder på et punkt 20 fot (6 meter) unna. Lær eleven å ta pauser fra skjermen og å se på avstand. Det er viktigere å ta pauser oftere, enn å ha lengre og færre skjermøkter. Ingen orker å stå i samme stilling hele dagen, noe som kan sammenlignes med belastningen med å se på nært hold hele dagen etter øynene. Ta en pause!
  • Gå ut i pausene: Dagslys er nødvendig for at øynene skal føles bra. Å oppholde seg utendørs er bra for synet, fordi da vi fokuserer blikket på avstand. Lek «test synet ditt på avstand» ved å dekke ett øye om gangen og se på et skilt langt unna. Hvem ser best?
  • Hold armene bøyd: Når eleven holder en skjerm sørg for at armene er bøyd og har form som en åpen L, og dermed skaper avstand til skjermen eller boken.
Les også:  LESERINNLEGG: Historiene fra USA som den etablerte pressen ikke forteller deg

– Økende digitalisering fører til økte synsproblemer. Derfor oppfordrer jeg til forebyggende tiltak på skolen, kombinert med jevnlige besøk hos optikeren. Det burde være like opplagt som å besøke tannlegen hvert år, avslutter Broman.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.