Denne baderomstabben kan koste deg dyrt

hkstrategies

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Grohe, viser at to av fem nordmenn ikke kjenner til våtromsnormen og byggteknisk forskrift (TEK) for bygging av våtrom.

Ved vannskader eller andre feil på baderommet, kan erstatningen gå i vasken dersom uhellet allerede har skjedd. Her er ekspertenes beste tips til hvordan du unngår baderomstabbene.

På 90-tallet var det store utfordringer med vannskader i norske hjem, noe som gjorde at våtromsnormen ble innført av byggebransjen. Normens oppgave er å gi en veiledende oppskrift for hvordan man bør oppføre og pusse opp våtrom, slik at det er i tråd med de lovfestede reglene i byggteknisk forskrift (TEK). Dette sikrer at forbrukerne sitter igjen med et godt og solid våtrom, som både er i henhold til lovens krav og som de kan ha glede av i mange år fremover.

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av baderomsprodusenten Grohe viser at de fleste av oss tar i bruk fagfolk når vi skal pusse opp baderommet, noe som sikrer god dokumentasjon på hvordan arbeidet er utført. Allikevel velger hver syvende nordmann å ta jobben i egne hender, ifølge undersøkelsen. Det er fortsatt altfor mange, mener Grohe-sjefen.

– Vi anbefaler alltid forbrukere å bruke seriøse aktører som sikrer at jobben gjøres av faglig god kvalitet, slik at man slipper noen uheldige overraskelser når jobben er utført. Det er derfor godt å se at de fleste nordmenn tar til seg slike råd, sier Anne Øiseth, Country Manager i Grohe og Leader Norway i LIXIL EMENA, og fortsetter:

Les også:  1 av 4 har ikke råd til oppgraderinger hjemme

– Allikevel er det 15 prosent av befolkningen som tar fatt på store våtromsjobber på egenhånd. Dette tyder på at vi har et lite stykke å gå. Utover å benytte seg av profesjonelle fagfolk, lønner det seg alltid å be om referanser av de aktuelle håndverkerne. Allerede her i prosessen kan du enkelt styre unna uproft arbeid, råder Øiseth.

Forsikringsselskaper krever også at både elektriske installasjoner og VVS-arbeid utføres av godkjent håndverker for at du skal kunne ha rett på full erstatning ved eventuelle skader. Forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, Fremtind, opplyser blant annet at de vil kunne redusere erstatningen ved brudd på sikkerhetsforskriftene.

– Brudd på disse forskriftene kan for eksempel være at kunden har gjennomført arbeidet selv, uten å være faglært, eller har engasjert noen uten nødvendige kvalifikasjoner, forteller skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind og legger til:

– Totalt sett har vi ikke mange saker hvor arbeid på baderom ikke er utført i tråd med forskriftene, noe som kan tyde på at mange er flinke til å bruke godkjente håndverkere. Men ser vi på saker som går på utette våtrom isolert sett, så har vi redusert forsikringsoppgjøret i relativt mange saker. I 2019 reduserte vi 20 prosent av disse skadesakene, påpeker Nielsen.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Mens gamle og slitte rør er den hyppigste årsaken til at det oppstår vannskader i norske hjem, er ikke utette våtrom heller et ukjent problem for forsikringsselskapene. I løpet av de siste tre årene har Fremtind registrert over 2 000 vannskader som følge av utette våtrom blant forsikringskundene sine. Dette gir en estimert erstatningssum på over 60 millioner kroner.

Dersom det er utført arbeid på våtrom som ikke kan dokumenteres, øker det ikke bare risikoen for skader i ettertid, det vil også kunne trekkes fra i taksering av boligens verdi. Dette vil ha en betydning hvis du skal selge boligen. Er du derimot på boligjakt, og ser i salgsprospektet at bad eller våtrom er pusset opp i løpet av de siste ti årene, kan det lønne seg å sjekke opp dette, før du lar deg rive med i budrunden.

– Sjekk i egenerklæringen om arbeidet er utført av en godkjent håndverker og i samsvar med forskriftene, råder Nielsen, og understreker at dette er viktig for at eventuelle følgeskader skal kunne dekkes av forsikringen dersom skaden allerede har skjedd. 

– Dette er også viktig for garantien din, og en eventuell reklamasjon mot håndverker. Vi har dessverre hatt tilfeller hvor kjøper ikke har klart å fremskaffe nødvendig dokumentasjon. Dette har ført til at selskapet har avslått skaden på baderom eller våtrom, avslutter Nielsen.

Les også:  Vant internasjonal pris for digital bolighandel

Lurer du på hva du kan gjøre i dag for å styre unna skader på våtrom og uhyggelige overraskelser i fremtiden?

Her er ekspertenes 10 bud:

  • Rens sluk ofte, og pass på at avløpssystemer fungerer. Fjern hår, fett og såperester for hånd.
  • Ha alltid varme på våtrom
  • Sørg for god utlufting
  • Ikke dusj rett på vegg, spesielt i eldre baderom
  • Vurder å installere dusjkabinett
  • Oppgrader badet til dagens standard. Dette koster gjerne et sted mellom 200 000 og 400 000 kroner.
  • Om du har et gammelt hus med eldre rør, for eksempel kobberrør, bør du vurdere å oppgradere eller bytte ut hele rørsystemet i boligen. I det minste bør du vurdere en kontroll av røranlegget.
  • Sjekk om håndverkeren du bruker har den kompetansen de sier de har gjennom nettsiden Kompetansesjekk.no. Tjenesten er et samarbeid mellom Fagrådet for våtrom, Direktoratet for byggkvalitet og Mesterbrev.
  • Om du først tar våtromsutbedringen i egne hender fordi du mener du har de nødvendige kvalifikasjonene, sørg for å ta bilder underveis i prosessen som dokumenterer at arbeidet er fagmessig utført.
  • Avtal også med håndverker at bilder er inkludert i dokumentasjonen, slik at du senere kan vise hva som skjuler seg under støpte gulv og fliser.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.