Hjemmepåske? Vask vinteren av bilen!

bilvask

Sen påske er en gylden mulighet til å gi bilen en skikkelig vårpuss. – Mange velger å være hjemme i påsken. Kanskje du vil bruke en av de rolige dagene til å gi bilen velfortjent pleie, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vinteren tærer på bilen og da fortjener den en vårrengjøring både inni og utenpå. NAF har noen gode tips for å gjøre bilen vårklar.

– Det er viktig å få vekk skitt fra salt og slaps nå når våren har gjort sitt inntog. Asfaltrester og flyverust er viktig å få vekk, rådgir Sødal.

Dette kan man enkelt gjøre selv. Finn en skyggeplass når du skal holde på. Det er ikke en fordel å holde på i sola. Punkt en er å bruke en skikkelig avfetting på tørr bil for å få vekk den verste skitten. Avfettingen sprayer man på fra vinduene og ned. Det er lurt å bruke litt ekstra avfetting i hjulbuene og på felgene. La avfettingen virke noen minutter før du spyler av bilen. Får å få mest ut av kjemikaliene, skal du spyle nedenfra og oppover.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Neste steg er å vaske bilen med svamp og såpevann. Ikke trykk svampen hardt mot lakken, men før den lett over bilen.

– For ikke å dra skitt oppover bilen er det lurest å vaske med svamp fra toppen av bilen og nedover, rådgir Sødal.

Sjekk bilen for nupper
Når du har vasket over hele bilen, er det bare å skylle av såpa. Og denne gangen spyler du ovenfra og nedover.

– Når du har brukt avfetting og vasket bilen er det lurt å ta en sjekk om det er igjen nupper i lakken. Nuppene er flyverust og asfaltrester. Det er mest av det nederst på dørene og bakluka, sier Nils Sødal. – For å bli kvitt dette, må du bruke noe som heter clay eller andre rensemidler. Det er enkelt å bruke. Er du usikker, så spør etter det og hvordan man bruker det i en bilrekvisitabutikk, fortsetter han.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Viktig å polere bilen
Nå er bilen din ren og fin, men lakken er uten beskyttelse. Så da må bilen poleres. Dette er også enklere enn de fleste tror.

– Jeg forstår at mange synes det er omfattende å gjøre alt dette med bilen, og du må faktisk sette av noen timer, sier Sødal. – Vil du bruke tiden på noe annet eller ikke føler at du er flink nok til å polere, er det mulig å sette bort jobben til proffer, fortsetter han.

Husk innvendig vask!
Bilen fortjener en grundig vask inni også. Ta ut alle gulvmatter og spyl dem skikkelig. Støvsug bilen og tørk av alt interiør.

– Rutene er også skitne innvendig. Det synes ikke så godt, men i lav sol vil du merke at sikten blir dårligere fordi det ligger en film med skitt på innsiden av frontruten, forklarer Nils Sødal. – Det som fjerner denne filmen best er vann med noen dråper salmiakk i. Da løsner skitten og du får klar sikt, rådgir han.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Trenger du nye sommerdekk?
I store deler av landet går det an å få på sommerdekkene på bilen nå. Men er de du har gode nok for en sesong til? Det viktigste å sjekke er mønsterdybden i dekkene. Den skal etter loven ikke være mindre enn 1,6 millimeter, mens NAF anbefaler 3 millimeter mønsterdybde.

– Har du bruk for nye dekk, er det lurt å sjekke dekktester. Men det er ikke sikkert testvinneren er det som passer best for deg, sier Sødal. – Tenk på hva slags føre du stort sett kjører på i hverdagen og finn dekk som gjør det godt på disse deltestene, avslutter han.


Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.