«Liv og lys, hei, hei, hei, vi vil ha gang- og sykkelvei!» Ble det ropt av rundt rundt 60 store og små som trosset kulde og vind, og deltok i markeringen for gang- og sykkelvei på Norsia.
Ville du sendt barnet ditt ut langs en smal vei, med dårlig eller ingen belysning, med 80-sone og tungtrafikk dundrende forbi når han/hun skal besøke venner eller spille fotball i skolegården? Det er hverdagen for mange som bor på Norsia, men håpet er at politikerne skal vise forståelse for dette, og gjennomføre den allerede ferdig regulerte og planlagte gang- og sykkelveien.
Kjerringøy og Norsia Kommunedelsutvalg arrangerte torsdag en markering på Skaug for å vise behovet for gang- og sykkelvei langs Fylkesvei 834. En sykkelvei som etter de første planene og bevilgningene skulle blitt bygget i 2015, men som enda ikke er påbegynt. Pengene ble uten forvarsel flyttet og prioritert til andre prosjekter i fylket.
Resultatet for innbyggerne på Norsia er at det fortsatt føles utrygt å ferdes ute langs veien, og det var akkurat dette de frammøtte til markeringen ønsket å sette fokus på.
– For oss som bor på Norsia er Fylkesvei 834 gata vår, men høye fartsgrenser, smale veier, økende trafikk og dårlig belysning gjør at det ikke føles trygt å bruke den, forteller Gry Vedal, Kristine Nordland og Marie Stabell Rødsand, representanter fra Kommunedelsutvalget og arrangører av markeringen.
– Slik det er nå har vi ikke annet valg enn å gå i veikanten, med biler og tungtrafikk dundrende forbi i 80 kmt, og det gjør at mange velger å ikke gå ut, forteller Gry, Kristine og Marie.
– Spesielt for ungene er det vanskelig, og på vinteren, med mørke ettermiddager er det dessverre mange som blir mer eller mindre isolerte hjemme dersom foreldrene ikke har mulighet til å kjøre dem til og fra venner, sier Gry.
Aktivitet og sosial kontakt er sentrale elementer for å ha god helse, både fysisk og psykisk, og det er liten tvil om at en gang- og sykkelvei hadde hjulpet innbyggerne i lokalsamfunnet på mer enn en måte.
– Det ville knyttet den langstrakte bygda vår sammen på en helt ny måte enn det som er i dag, og åpnet muligheten for folk til å komme seg ut. Vi har jo mange fine turområder som ikke ligger langs veien, men det er jo ikke alle som har mulighet til å benytte seg av dem av ulike grunner, forteller Kristine.
– Dessuten handler dette om mer enn rekreasjon for oss, det er hverdagen vår, og i hverdagen ønsker vi at både våre barn, vi selv og andre sambygdinger kan føle at det er trygt å bevege seg mellom husene, skolen og grendehuset, skyter Marie inn.
Kristine, Gry og Marie forteller at mange innbyggerne har opplevd flere ubehagelige situasjoner langs veien, spørsmålet er hvor lang tid det tar før en slik ubehagelig situasjon fører til en ulykke.
– Vi har ingen å miste, og håper det skjer en endring før det skjer en ulykke!, avslutter de.
Foto: Marie Stabell Rødsand