Ny undersøkelse: Frykter brann, men gjør lite med det

brann

Brann er det nordmenn frykter klart mest av hendelser som kan oppstå i hjemmet. Likevel har tre av fire ikke prøvd ut rømningsveiene i boligen, ifølge en ny spørreundersøkelse.

51 prosent oppgir at de bekymrer seg mest for brann i boligen. Deretter kommer vannlekkasjer (9 prosent), innbrudd (8 prosent) og skadedyr eller sopp (7 prosent). Tallene kommer frem i en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If i anledning Brannvernuka.

– Mange får en aha-opplevelse når de prøver ut rømningsveier fra ulike rom i boligen, og oppdager at det ikke alltid er så enkelt som man har tenkt seg. Særlig utfordrende er det om man skal ta seg ut fra andreetasjen eller høyere, og ikke kan bruke innvendig trapperom. Her gjelder det å ha en god plan, og særlig når det er barn involvert, sier Anders Rørvik Ellingbø. Han er branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Hoppe fra 5-meteren?
Hovedkravet er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri. Eneboliger, flermannsboliger og rekkehus med flere bebodde etasjer må ha alternative rømningsveier i tillegg. Dette kan være vindu, balkong, rømningsstige eller utvendig trapp.

– Dagens regelverk tillater at man kan hoppe maksimalt fem meter ned til sikkert sted. Tør du hoppe fra 5-meteren uten basseng under, spør administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen. Han oppfordrer folk til å tilpasse boligen slik at det er mulig å rømme trygt ut fra alle etasjer.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

– Brenner det nært nok, hopper man kanskje ned de fem meterne med de konsekvensene det har for menneskekroppen. Med en god rømningsstige kan man unnslippe fra den samme brannen uskadd. Da er det imidlertid en stor fordel om man på forhånd har gjort seg godt kjent med hvordan den fungerer, og forsikret seg om at den faktisk fungerer, anbefaler Søtorp.

Ta særlig ansvar overfor eldre
Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen. Eldre mennesker bruker lengre tid på å oppdage en brann, og har vanskeligere for å evakuere i tide.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

– Har du eldre i familien eller i nærområdet, kontroller at de også vet hvor rømningsveiene deres er, og at utgangene ikke er blokkert av møbler, tepper eller andre hindre. Ta gjerne også en praktisk brannøvelse for å sikre at man kan komme seg ut på egenhånd dersom røykvarsleren hyler, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Brannvernuka er i gang
I disse dager arrangeres den årlige Brannvernuka av Brannvernforeningen, DSB og If, sammen med de fleste av landets brannvesen og el-tilsyn. Uka avsluttes med åpen brannstasjon på rundt 350 steder over hele landet lørdag 22. september.

Oversikt over hvilke brannstasjoner publikum kan besøke, finnes på nettsiden brannvernuka.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.