Slik blir du en trygg vintersjåfør

vinter

Vinteren er rett rundt hjørnet, og veiene blir glattere. Her er sju tips som vil gjøre deg til en bedre vintersjåfør. 

Produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen, har laget disse tipsene for deg som ønsker å gå en sikker vinter i møte: 

1: Bytt til vinterdekk
Dette er heldigvis åpenbart for de fleste, men hvert år ser vi ulykker skje fordi noen venter for lenge med å bytte til vinterdekk. Det å kjøre med sommerdekk når den første snøen kommer kan være livsfarlig. 

2: Sjekk dekkene
Det holder ikke bare å bytte til vinterdekk. Du må også sjekke at de er i orden, og har minst tre millimeter mønsterdybde. Har de mindre enn det, er det på tide på bytte til nye vinterdekk, da de er ulovlige å kjøre på. 

Les også:  3 av 10 unge krasjer og stikker av!

3: Sjekk lufttrykket
Om du bytter til vinterdekk selv, er det viktig at du påser at du har riktig lufttrykk. Hva som er riktig lufttrykk står i instruksjonsboka, men husk at lufttrykket også synker når det blir kjøligere. Derfor er det viktig å sjekke at du har riktig lufttrykk gjennom vinteren. 

4: Tilpass deg vær- og føreforhold
Når det er glatt må du også kjøre langsommere og mer forsiktig enn ellers. Husk å planlegge kjøringen slik at du unngår å måtte bråbremse og sørg for nok avstand til bilen foran. 

Les også:  Topp 10: Hit reiser vi for å feire jul

5: Ha med deg nok klær
Vi anbefaler ingen å kjøre bil med ytterklær på seg, da man gjerne mister noe bevegelighet. Men det er viktig å ha med seg yttertøy, i tilfelle man får problemer og må vente på berging i en kald bil i mange timer. 

6: Skrap ruta
Aldri kjør uten at hele frontruta er fri for is og snø! Det kan også være lurt å ha en ekstra kanne med spylervæske i bilen.

Les også:  Vil ha luft under vingene på grønn luftfart i Nordland

7: Planlegg ruta
Uansett om du har elbil eller drivstoffbil, skal du på en lang reise kan det vært lurt å ha planlagt stopp for påfyll av drivstoff eller strøm. 

8: Sjekk at bilen er i orden
Er du sikker på alle lysene virker? Har du med deg varseltrekant, refleksvest og førstehjelpsutstyr?

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.