Feil lading av elbiler kan føre til boligbranner

tesla

Feil lading av elbiler kan i verste fall føre til brann. Står bilen ved boligen, i garasjen eller garasjeanlegg kan brannen spre seg og forårsake boligbranner.

Gjensidige registrerer cirka 1 000 bilbranner hvert år. Noen av dem er knyttet til elbiler og tallet vil høyst sannsynlig øke. Feil lading i garasjen eller ved boligen, kan føre til flere boligbranner de nærmeste årene.

– Med flere elbiler har vi grunn for å tro at det blir flere elbil-branner, og elbil-branner knyttet til boligbranner. For mange lader elbilen sin feil, sier Rune S. Nielsen, brannteknisk ekspert i Gjensidige.

Les også:  Nå skal TikTok verifisere AI-innhold

Han mener mange ikke vet hvordan de skal lade trygt, og den vanligste feilen folk gjør er å bruke en vanlig kontakt som fast ladepunkt.

Boligbranner som følge av bilbrann
Det er eksempler på at parkerte biler har tatt fyr og ført til boligbranner. Foreløpig har ikke elbiler vært involvert så langt Gjensidige kjenner til.

– En skal ikke tukle med strøm, og må forstå risikoen, sier Nielsen. En kontinuerlig høy belastning over tid kan skape så mye varme at ledninger smelter og skaper en brann.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

– De fleste har sikkert en dobbelkontakt på husveggen eller i garasjen, men den har de ikke lov til å bruke til fast lading, fastslår branneksperten. Kontakter beregnet til formålet skal bygges av elektriker for at en skal kunne lade trygt.

Vanskelig å slukke elbilbrann
En elbil begynner ikke å brenne lettere enn en fossilbil, men begynner det først å brenne, er det mye vanskeligere å slukke.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Selv brannvesenet har trøbbel med å få slukket et batteri, sier Nielsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.