ANNONSE: God søvn er viktig for helsen

Vi er blitt mye mer bevisste om hvor mye søvn har å si for god helse, men det er fortsatt litt vei å gå, når det kommer til hvordan vi skal sove godt. Alle har prøvd å ligge våken og telle timene til vekkeklokken ringer, men det er faktisk mye du kan sørge for selv, for å sove bedre. Det kan du lese mer om her.  

Legg bort skjermen 

Vi vet at vi ikke skal drikke kaffe rett før leggetid, men det er mer vi ikke skal. Vi er jo blitt ganske så avhengige av skjerm, og mange liker å se serier og YouTube på senga. Det som skjer når du sitter klistret til skjermen på kveldstid, er at hjernen blir utsatt for blått lys, som gir signaler om at det på ingen måte er leggetid. Vi styres nemlig av en biologisk klokke, som sender impulser og signaler om når vi skal være våkne og når vi skal sove. Blått lys fra telefon, nettbrett og datamaskin, forstyrrer disse impulsene og gjør at søvnhormonet melatonin ikke blir utskilt i kroppen. Med andre ord – vi blir ikke trøtte som vi skal, og dermed går heller ikke innsovningsprosessen helt som planlagt.  

Derfor er det et av de beste rådene du kan få for å sove bedre, å legge bort skjermen et par timer før sengetid. Hva med å lese en god gammeldags bok eller lukke øynene og høre på en podcast eller lydbok? Det er virkelig ikke til å kimse av det heller.  

Hvor god er egentlig sengen din? 

En annen viktig faktor som vi nordmenn kanskje ikke har vært så obs på før nå, er det å ha en god seng. En god seng er nemlig alfa og omega for å kunne sove godt om natten. Du har kanskje allerede lagt merke til, at man ikke sover like bra hvor som helst. Når du er på ferie i utlandet eller blir forvist til den skranglete gjestesengen på hytta til svigers, så vet du at du ikke sover like bra på hvilket som helst underlag.  

Det er nemlig sånn at en god seng også gir optimal støtte og komfort. Vi er rett og slett for dårlige til å fokusere på kvalitet her, og for dårlige til å bytte ut sengen når den ikke støtter lenger. Å bytte ut sengen med en som kan gi optimal støtte, er en god investering i bedre søvn. Det kan også lette ryggplager og hofteplager betraktelig. Noe av det mest populære akkurat nå, er det som kalles en kontinentalseng. Dette er en seng med hele tre lag som samarbeider om å gi best mulig støtte hele natten. Kontinentalsenger er også gjerne senger av litt høyere kvalitet som du kan ha i mange år fremover.  

Hvis du vil følge ekspertrådet om å lese på sengen i stedet for å sitte klistret til skjermen, kan du med fordel investere i en regulerbar seng. En regulerbar seng gjør at du kan tilpasse sengen til dine behov. Det vil si at du kan løfte hodeenden litt hvis du er forkjølet eller snorker, det kan gjøre underverker, og du kan løfte bena hvis du trenger det. En regulerbar seng er ikke bare praktisk når man skal lese på sengen, men også når man skal sove best mulig. Dette er også den absolutt mest behagelige sengen for gravide, som trenger all den søvnen de kan få.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.