Samisk film i fremgang

kino

Sametingsrådet berømmer fremgangen samisk film opplever, og ønsker å bidra til å synliggjøre film i større grad med en egen redegjørelse om samisk film.

Sametingsrådets redegjørelse om samisk film beskriver bransjen og ser nærmere på både definering og verdikjeden i samisk film, samtidig som den tar for seg utfordringer og strategier som den samiske filmbransjen står overfor.

– Samisk film har hatt en ekstraordinær utviklingskurve, men har en del utfordringer for å kunne møte det økende produksjonsnivået med flere store samiske produksjoner underveis i årene som kommer, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR). 

Les også:  De gir oss 17. mai-festen på NRK

I sametingsrådets redegjørelse om samisk film presenteres ulike problemstillinger og mulige strategier for å imøtekomme behov og utviklingspotensialet til samisk film. Film er et medium som bidrar til det samiske folks historiefortelling. Derfor er det også viktig å sikre samisk selvbestemmelse ved å sikre at den endelige beslutningen om hvilke samiske produksjoner som skal realiseres, blir tatt av samiske beslutningstakere. 

Sametingsrådet har som mål å øke tilgangen på samiske filmer, og at flere gjøres tilgjengelig på ulike samiske språk. Det er en bransje som har ganske høye kostnader, men som også kan generere økt verdiskapning i samiske områder. Det må likevel økte budsjettrammer til for å sikre økning i samiske langformatsproduksjoner og dubbede filmer.

Les også:  Gåte klatrer på strømmetjenestene

– Vi ønsker blant annet å arbeide for å styrke Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) og vil bidra til økt anerkjennelse av ISFIs grenseoverskridende kapasitet ved å synliggjøre, utvikle og sikre en felles innsats både på nasjonalt, nordisk og arktisk nivå for å få på plass bedre finansiering, sier Jåma.

Redegjørelsen behandles i Sametingets plenum fredag 10. mars.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.