lofoten reine

Sametinget: – Gledelig med sjølaksefiske

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) er lettet over at Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har lyttet til rådet om å forkaste reguleringsforslaget som ville innebære full stans i det ordinære... Les mer »
frp

FrP kritiske til at samer får urfolksstatus i Grunnloven

Nylig fikk Stortinget innstillingen til et grunnlovsforslag som vil innlemme begrepet urfolk og samer i grunnloven fremlagt. – FrP mener det er uklokt å endre grunnloven nå og formulere inn at samene er urfolk. Dette... Les mer »
mast elektrisitet

Sametingsrådet kritiske til Energikommisjonen

Sametinget har gitt en uttalelse til Energikommisjonens utredning «NOU 2023: 3 Mer av alt – raskere». Utredningen kommer med en rekke forslag for å sikre energiforsyningen i Norge i fremtiden. – Sametingsrådet... Les mer »
nfk

Vil ta grep for å sikre urbefolkning og naturmangfold i Nordland

I et utkast til uttalelse i Nordland fylkesting fremmer Arbeiderpartiet syv grep for å sikre urbefolkningens rettigheter og naturmangfoldet. – Fosen-saken, med det erkjente menneskerettighetsbruddet, må løses raskt. Denne saken og naturkrisen... Les mer »
nfk

Trenger helhetlig nasjonal politikk for nord

– Vi står inne i et grønt industrielt skifte, med store muligheter til å skape ny vekst og snu den negative befolkningsutviklingen. Men dersom vi skal lykkes må statens satsninger i nord... Les mer »
hes

Mannen bak musikken i verdenssuksessen Frost tildeles ærespris

Musikkforleggerprisen deler hvert år Årets Ærespris, og i år offentliggjøres vinneren i forkant av prisutdelingen som går av stabelen 29. mars. Den høythengende utmerkelsen tildeles i år Frode Fjellheim, som har vært... Les mer »
nrk

Slik blir årets Sámi Grand Prix

Unge talenter og dyktige artister står på scenen når Sámi Grand Prix inviterer til storslått feiring av samisk musikk på påskeaften. Sendinger er lørdag 8. april kl. 19.50 på NRK1 og i... Les mer »
rettigheter

LESERINNLEGG: Feil må innrømmes og rettes opp

Mange betrakter med undring det dramaet som utspiller seg omkring regjeringskontorene i Oslo hvor norske samer krever at myndighetene overholder nasjonale og internasjonale forpliktelser de har inngått til å verne om minoriteters rettigheter.... Les mer »
elden

Fjerningen av Fosen-aktivister skjer på tvilsomt eller manglende grunnlag

Fosen-aktivister har blitt fjernet tilsynelatende uten at politiet har vurdert nødvendigheten og forholdsmessigheten av inngrepene, sier Maria Hessen Jacobsen og Olaf Halvorsen Rønning i Elden Advokatfirma. Siden demonstrasjonene startet torsdag, har flere... Les mer »
kino

Samisk film i fremgang

Sametingsrådet berømmer fremgangen samisk film opplever, og ønsker å bidra til å synliggjøre film i større grad med en egen redegjørelse om samisk film. Sametingsrådets redegjørelse om samisk film beskriver bransjen og... Les mer »