Nord universitet

Hele forskningsverdenen samles i Bodø

I mai og juni samles hele forskningsverdenen i Bodø. Flere tusen forskere inntar byen for å ta del i Arctic Congress og NAISA. – Dette er noen av de aller største forskningskonferansene... Les mer »
elden

Idag starter rettssaken mot Fosen-demonstrantene

I dag starter rettssaken mot 18 Fosen-demonstranter i Oslo tingrett. De står tiltalt fordi de har nektet å godta straff i forbindelse med politiets inngrep mot demonstrasjonene. Advokat Olaf Halvorsen Rønning i... Les mer »
samediggi

LESERINNLEGG: Bodø2024 og forsoning i Nordland

Det har vært interessant å følge debatten etter åpningsseremonien til Bodø2024 litt fra avstand. Som mann fra Nordland kjenner jeg meg godt igjen i forventningen om at det samiske gjerne skal synliggjøres... Les mer »
nfk

LESERINNLEGG: For samisk i åpningsseremonien til Bodø 2024? Svaret er mer samisk

Nordland er et område hvor samisk og norsk språk og kultur har levd side om side i generasjoner. Nordland strekker seg over fem samiske språkområder og dette er en del av det... Les mer »
elden

Samiske ungdommer tiltalt for å protestere mot menneskerettighetsbrudd!

Statsadvokaten i Oslo har valgt å tiltale flere samiske ungdommer for å ha protestert mot statens menneskerettighetsbrudd i Fosen-saken. Til sammen er 20 samiske ungdommer og støttespillere fra Natur og Ungdom tiltalt.... Les mer »
motvind

800 dager med menneskerettighetsbrudd på Fosen

Onsdag var det 800 dager siden Høyesterett enstemmig fastslo at vindkraftutbyggingen i Fosen reinbeitedistrikt er et menneskerettighetsbrudd. Fortsatt står vindturbinene støtt og gir inntekter til eierne, mens de berørte reineierne er fratatt... Les mer »
Riddu Riđđu Festivála

Emil Kárlsen til Riddu Riđđu 2024

For bare noen dager siden spilte musiker og skuespiller Emil Kárlsen konserter for fulle hus i Reykjavik under den anerkjente Iceland Airwaves festivalen. Multikunstneren fra Omasvuotna/Storfjord i Troms har mange jern i... Les mer »
Foto: Katrine Opheim

Emil Karlsen vinner av Språkløftprisen 2023

Årets språkløftpris går til Emil Karlsen for hans innsats for å lære, synliggjøre og bruke samisk språk i det offentlige rom.  Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) sier at Emil Karlsen er et... Les mer »
utdanning

– Alle elever på videregående skal kunne velge samisk

– Fylkesrådet vil at alle elever som ønsker å ta samisk språkfag i Nordland, skal få muligheten til det. Allerede inneværende skoleår starter vi en prøveordning på Knut Hamsun videregående skole, sier... Les mer »
Riddu Riđđu Festivála

Samiske kjendiser støtter Fosen-aksjonistene

De store samiske aktørene Riddu Riđđu, Márkomeannu og Oslove Noereh danner programgruppe i forbindelse med opptrapping av aksjonering i Oslo denne uken. Gruppen setter opp kulturelt program hver dag, i støtte for... Les mer »