Sametingsrådet bevilget 15,8 millioner til samiske læremidler

læring lærer klasse

Sametingsrådet har bevilget den andre delen av tilskudd til læremiddelproduksjon og har bevilget 15 806 790 millioner kroner til samisk læremiddelutvikling.

Det ble i denne omgang gitt støtte til læremidler i disse fagområdene: lulesamisk som andrespråk, tverrfaglig tema om bærekraftig utvikling, matematikkfaget på nordsamisk, samt støtte til å utvikle læremiddel i programmering på grunnskolenivå. 

Nå igangsettes også arbeid med å utvikle digitalt læremiddel om bærekraftig utvikling, som er et tverrfaglig tema, og som dekker hele det 13-årige skoleløpet.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Læremiddelet inkluderer fagene samisk, samfunnsfag, naturfag, ROEE, mat og helse, duodji og musikk. Vi kan allerede nå si at om to år får elevene muligheten til å ta i bruk læremiddelet, som vi er så spente på, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR). 

Fagfornyingens forventninger til matematikkfaget og i andre fag i grunnskolen, er at elevene også skal ha digitale ferdigheter. De skal blant annet kunne bruke programmering til å utforske og løse matematiske problemstillinger. 

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

 – Det er viktig at samiske elever får lære programmering på sitt eget språk. Et slikt læremiddel finnes ikke fra før av i samiske skoler og derfor er jeg glad for at vi har gitt støtte til søknaden som fyller dette behovet på tre samiske språk, sier Mikkelsen. 

Sametingsrådet har lyttet til det behovet lærere på samiske skoler har, og de har rapportert om hvilke fag som mangler læremidler. Det er derfor også innvilget støtte til å utvikle sangbok på lulesamisk som passer til musikk- og språkfaget. 

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

I faget nordsamisk som førstespråk er det innvilget støtte til en tekstsamling for mellomtrinnet som skal bidra til økt leselyst og styrke språkundervisningen, og som er svært nyttig fordi tekstmengden til disse årstrinnene er mangelfull.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.