Over halvparten av alle bilistene i Nordland vet ikke hva de skal gjøre når de ser dette skiltet

gjensidige

En av de tingene som irriterer bilistene mest er folk som presser seg frem og inn når to felt blir ett, men hvordan skal en kjøre og hva er den beste løsningen ?

Enten om en er på vei ut av fergen, det nærmer seg slutt på motorveien eller det er veiarbeid, så dukker det ofte opp et veiskilt som mange kjenner igjen, fletteskiltet.

Dette finnes i mange ulike varianter og oftest der pilene er røde eller i kombinasjon med svart.

En undersøkelse som er gjort av Ipsos for Gjensidige viser at 1 av 4 (27 prosent) av bileiere i Nordland irriterer seg grønn over at noen «bøller» trenger seg inn rett før feltet snevrer inn. Samtidig svarer 53 prosent av alle som disponerer bil i Nordland at de normalt legger seg i høyre felt, så fort dette er mulig.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

– Men det er faktisk «bøllene» som kjører riktig. Det blir best trafikkflyt hvis bilene fordeler seg i begge felt og fletter når de kommer til innsnevringen. Dessverre velger mange å legge seg til høyre så fort de kan, slik at venstrefilen blir en «snikefil», sier Arne Voll, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Skiltet (530) anvendes for å varsle at to vanlige kjørefelt føres sammen til ett. I disse tilfellene gjelder gjensidig vikeplikt.

Les også:  Romindustrien i nord skyter fart

Han kan godt forstå at mange faktisk er usikre på hvordan en skal kjøre og hvor en skal legge seg, når dette skiltet dukker opp. Han påpeker at det alltid er lurt å ta hensyn til alle bilene rundt.

– Velger en å «stå på krava», og det oppstår en skade, ender det ofte med skylddeling og bonustap for begge parter. Dette kan føles urettferdig, men er likevel konsekvensen om en ikke følger med og tar hensyn til bilene rundt seg, sier Voll.

Les også:  5, 6 millioner til Vegaøyan verdensarvområde

Samtidig er sommeren på hell og det er høysesong for veiarbeid og innsnevringer og da møter en ofte på skilt som ligner på dette

– Dersom en ligger i et felt som er markert rødt på skiltet (532), så har bilene i det røde feltet vikeplikt for trafikken som ligger til venstre. Den beste løsningen er likevel å vise hensyn og flette helt fremme, sier Voll.

– En god leveregel er at om en er usikker, senk farten, pust med magen og ikke la deg irritere av andre som trenger seg frem, avslutter Voll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.