Kun en av fire i Nordland har innstallert dings som forhindrer komfyrbrann

matlaging

Nær halvparten av boligbrannene i fjor skyltes komfyrbranner. En komfyrvakt kunne forhindret de fleste av disse, men kun en av fire i Nordland har installert den.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at nærmere halvparten av brannutrykningene til boliger i 2018 skyldtes komfyren. I alt var det 3 537 utrykninger til branner i private hjem, hvorav hele 1 583 var branner og branntilløp på komfyren, i hovedsak tørrkokinger. 

I en undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige, svarer kun 26 prosent i Nordland at de har installert komfyrvakt hjemme.

– Det er alt for få som har komfyrvakt. Den er like viktig som røykvarsleren og noe folk enkelt kan installere selv, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Komfyrvakten hindrer brann ved at den utløser en alarm og deretter kutter strømmen til komfyren hvis kokeplatene blir for varme. 

– Komfyrvakt er ikke påbudt, med mindre du bygger nytt eller legger opp ny kurs til komfyren. I tillegg koster den fra 3000 kroner. Dette gjør nok at de fleste av oss dessverre ikke har det viktigste hjelpemiddelet for å unngå den aller vanligste årsaken til boligbrann, sier Eklo.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

Komfyren er brannversting i hjemmet
Matlaging på komfyren er den absolutt største enkeltårsaken til brann i norske hjem, spesielt nå i desember. Undersøkelsen fra Ipsos viser også at det er i gruppen over 60 år færrest har installert komfyrvakt.

– Vi vet at personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann, sammenlignet med resten av befolkningen. 
Tidlig varsling av en røykvarsler eller komfyrvakt er svært viktig for å kunne slokke eller redde seg selv ut av en brann, sier Eklo.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Bør bli standardutstyr på komfyrer
Eklo skulle ønske komfyrvakt var inkludert, og ikke ekstrautstyr til alle nye komfyrer. Han sammenligner den med innføringen av startsperren på bil på midten av 90-tallet.

– Etter startsperren ble standardutstyr, er det nesten umulig å stjele en nyere bil uten originalnøkkelen. Dermed har også antall biltyverier gått kraftig ned. Komfyrvakt i alle hjem kunne fått en tilsvarende virkning og reddet store verdier, men viktigst av alt spart mange menneskeliv, mener Eklo.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.