Nye tall: Slik endte årets båtsesong i Nordland

fritidsbåt

Grunnstøtinger, påkjørsler og tyveri står for de fleste skadene på båt meldt til forsikringsselskapet Gjensidige

– For mange er årets båtsesong allerede et avsluttet kapittel, noen planlegger for vinterlagring, mens andre lar båten ligge ute hele året, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han tenker da spesielt på båter med påhengsmotorer som ligger ensomme og forlatte, enten på sjøen eller på land.

Gjensidige har så langt i år mottatt hele 2100 meldinger om skader på fritidsbåter med utbetalinger på 118 millioner kroner.

– Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær, land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier Voll. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

Les også:  SV vil ha ny plan for Nord-Norge

I Nordland har Gjensidige registrert nærmere 85 skader så langt i 2023 med utbetalinger på 5,4 millioner kroner. Snitterstatningen på disse skadene er 63.000 kroner. Flest skader har skjedd ved ytre påvirkning samt at et par båteiere har opplevd tyveri av eller fra båt.

Flest skader ble registrert av båteiere i Bodø, Narvik og Rana. Flere lokale tall i tabellen over.

– Hvert år opplever flere hundre båteiere tyveri fra eller av båt. En påhengsmotorer har ekstrem høy verdi, også i utlandet og er blant favorittene til kjeltringene, sier Voll. Ofte er det organiserte bander som står bak og det meste av tyvegodset blir sendt ut av landet.

Les også:  Nord-Norgebanen - Et fylkesting med hua i handa

Selv en liten skjærgårdsjeep med motor kan koste flere hundre tusen kroner. Likevel ligger mange båter ute gjennom hele vinteren. Ofte er det bare en liten knute som skiller verdier for flere hundre tusen kroner fra å bli stjålet. Det nytter heller ikke å ha tatt båten på land om den er vinterlagret på en usikret henger, som nesten skriker etter å bli kjørt vekk.

– Ellers vet vi av erfaring at været blir villere og våtere, år for år, sier Voll. Han tenker da på storm og synkeskader. Husk også at frostskader på båter og motor ikke dekkes av forsikringen, avslutter han.

Les også:  Harila er årets vekstskaper i Nord-Norge

Slik sikrer du båten din om vinteren:

  • Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere
  • Registrer båten i småbåtregisteret
  • Sikre båt og motor med vaier og hengelås
  • Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer.
  • Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring
  • Fjern løs bensintank, eller lås denne inne
  • Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter
  • Bruk helst båthavner som har etablert vakthold
  • Ha jevnlig tilsyn gjennom vinteren der du sjekker at fortøyninger og sikring av båten er ok.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.