Ny bok om Nord-Norges største båtbygger

Bok i Nord

For første gang skrives det bok om Nord-Norges største og mest kjente båtbygger, Nils Skandfer.

Det er Ingvald Hanssen (76) fra Sørreisa i Troms som har tatt på seg denne usedvanlig omfattende oppgaven. Og nå er boka ferdig.

«Nils Skandfer – mannen og båtene» er navnet på den fascinerende historien om Nord-Norges største båtbygger, Nils Skandfer (f. 1870). Som ung gikk han i lære hos Colin Archer. Senere ble Skandfer et navn alle langs kysten kjente til.

– Nils Skandfer ønsket å bygge båter som gjorde fiskernes hverdag tryggere, og å forbedre det han til da hadde sett av båtbyggerkunst, forteller forfatteren.  

Les også:  Fylkesrådet gir 3 millioner til Evenes

Skandfer kom opprinnelig fra Renså i Troms, men som båtbygger virket han lengst i Kulstadsjøen ved Mosjøen. Der bygde han om lag 300 båter!

I denne boka får man høre fortellingen om et helt spesielt menneske, og om alle de forskjellige båtene han bygde.

– En skatt for alle båtelskere, mener Ingvald Hanssen.

Mange før ham startet på oppgaven med å lage et register over alle båtene Skandfer bygde. 

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

– Men de ga opp etter en tid. Med denne boka har jeg fullført oppgaven. I tillegg har jeg skrevet fyldige avsnitt om en del av båtene han bygde. 

Nils Skandfers liv som båtbygger, familiemann og aktivt samfunnsmenneske er skildret mellom disse permene. Og Ingvald Hanssen har trålet utallige avissider for å belyse enkeltsaker fra flere vinkler. 

– Nils sine etterkommere har fått mange rare spørsmål fra meg, for at jeg skulle kunne kryssjekke opplysninger som var kommet meg i hende. Ny og viktig informasjon er kommet fram som resultat av disse henvendelsene. Og jeg har kommet i kontakt med mange av båtkjøpernes etterkommere i prosessen.

Les også:  Flyrutene i Nordland må bedres

Tålmodige og hjelpsomme slektninger har gravd fram bestefars gamle arkiv for å dele med forfatteren det som var mulig å finne.

– Boka er med på å belyse, ikke bare Nils sitt liv, men også fiskerens og fiskerfamiliens hverdag på den tiden, sier Hanssen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.