Nye målinger: Telenor raskest på 5G

telenor

Telenor har landets raskeste 5G-nett, ifølge nye målinger. Samtidig har selskapet nå flere enn 1000 moderniserte basestasjoner, og antall 5G-mobiler i Telenors nett har passert en halv million. 

Telenor åpnet 5G-nettet for trafikk i fjor, og innen første halvdel av 2024 skal hele nettet være oppgradert for denne superhastigheten. Men allerede nå viser fartstester at det er god fart i nettet. Via Ookla Speedtest-appen – en uavhengig fartstest der kundene selv kan måle farten – ble det nylig målt en gjennomsnittsfart på tett opp mot 500 Mbps. Til sammenligning var gjennomsnittshastigheten ca. 70 Mbps mbs da Telenor i 2018 ble kåret til verdens raskeste mobilnett. 

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

Med denne farten kan kundene bruke mobilt bredbånd med omtrent samme fart som fiber.

– Vi er opptatt av fart fordi det gir nye muligheter for kundene våre, både når det gjelder underholdning, nytte og i jobbsammenheng, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Fibernær fart
Høy fart kombinert med andre egenskaper, som høy kapasitet og lav forsinkelse, gjør at 5G skaper nye muligheter.

– Robotene vil nå gjøre sitt inntog, helsevesenet vil kunne utføre oppgaver på helt nye måter, transportsektoren vil endre seg – i det hele tatt vil vi få se mye innovasjon framover muliggjort av 5G, sier Amundsen. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Mobilbrukere i Norge trenger ikke å vente til hele 5G-nettet er utbygd før de vil merke at farten øker på mobiltelefonene deres. Særlig med 5G-telefon blir opplevelsene bedre, både på 4G og 5G fordi de nye mobiltelefonene drar nytte av flere frekvenser. 

Helt nytt nett
– Vi moderniserer hele mobilnettet, også på 4G. Vi bygger rett og slett et helt nytt mobilnett. Ikke bare heves kvaliteten på tjenestene, nettet vårt blir også mer robust, noe som fører til en betydelig reduksjon i nettutfall, sier Amundsen.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Telenor er nå midt oppe i det største teknologiskiftet i selskapets historie. Selskapet klargjør ukentlig 50-60 basestasjoner i uka for den nye teknologien. Dette må til for å nå målet om å oppgradere hele mobilnettet som planlagt.

– Vi har nettopp lagt ned 3G-nettet, som ble åpnet i 2004. Dette frigjør kapasitet til 4G og 5G. Og disse mobilteknologiene er avgjørende for at vi kan fase ut det over 100 år gamle kobbernettet i løpet av et par år. Kundene som har kobberlinjer i dag vil bli overført til langt bedre og sikrere løsninger, forsikrer dekningsdirektøren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.