Black Friday starter julehandelen

virke bror

På årets Black Friday vil nordmenn bruke om lag 3,4 milliarder kroner. Det er særlig på kjøpesentre som Glasshuset, Koch og City Nord at fenomenet slår an.

Den påfølgende fredagen etter Thanksgiving har for lengst satt seg som en handelsdag i USA. Black Friday skal være dagen handelsnæringen igjen snur røde tall til svarte tall, og julehandelen kick-starter.

De to siste årene har fenomenet virkelig slått an i Norge, og i fjor økte omsetningen på Black Friday med 10,6 prosent sammenlignet med året før.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

– I 2016 så vi Black Friday over alt. Dagen har etablert seg som en av de store handledagene i løpet av året, og det er veldig mange gode tilbud ute og går, sier Bror William Stende, direktør for faghandel.

Virke anslår at vi i år vil handle for 3,4 milliarder kroner på Black Friday, inkludert mva. Dette vil være mer enn noensinne.

– Black Friday er blant årsakene til at vi er tidligere ute med julegavekjøpene enn før. I fjor flyttet nesten 1,5 mrd. kroner av julehandelen seg fra desember til november, og det er grunn til å tro at denne trenden vil fortsette i år, sier Stende.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

Men også nettbutikkene har kastet seg på og konkurrerer om forbrukernes oppmerksomhet i dagene før. Virkes forbrukerundersøkelse fra 2016 viste at mer enn to av fem av dem som var interesserte i å handle på Black Friday, ville handle på nettet. En av fem vil handle i fysisk butikk, mens tre av fem vil handle i begge kanaler.

– Enten det er på Black Friday eller Cyber Monday, som er påfølgende mandag og er en handledag for nettbutikker, er det tydelig at forbrukerne ønsker å benytte anledningen til å gjøre smarte kjøp. Nordmenn er svært prisbevisste kunder, og butikkjedene har tøff konkurranse for å vinne julekronene våre, avslutter Stende.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.