Ny undersøkelse: Slik skal folk i Nord-Norge holde strømregningen nede

strøm

Etter to vintre med skyhøye strømutgifter gjør flere og flere nordlendinger nå grep før neste vinter. Både praktiske og enkle tiltak planlegges, men også større investeringer har allerede blitt gjort for å holde kostnadene nede, viser en ny undersøkelse blant boligeiere i Nord-Norge.

Det er ikke bare strømmen som har blitt dyr de siste årene. Renten har også økt fra 0 til 3,25 på tre år, og konsumprisindeksen har steget med 6,4 prosent bare fra mai 2022 til mai 2023. Det merkes på husholdningenes økonomi, og de fleste av oss blir tvunget til å bli mer prisbevisste.

En undersøkelse fra YouGov, gjennomført på vegne av solcelleselskapet Otovo, viser at nordlendinger forbereder seg godt. Tross strømstøtte har likevel 7 av 10 nordlendinger planer om å senke kostnadene fremover.

– Det er flott å se at nordmenn nå har fått et mer aktivt forhold til strøm og strømsparende tiltak, sier Silje Gjeraker, Norgessjef i Otovo.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

På spørsmål om hvilke enkle tiltak nordlendinger vil gjøre for å senke strømkostnadene fremover mot neste vinter, oppgir 36 prosent at de vil skru av lys og elektronikk. Nesten like mange vil senke innetemperaturen. 45 prosent av de spurte sier at de vil bruke sparedusj eller dusje mindre, mens 14 prosent vil benytte seg av teknologiske, smarte løsninger for justering av forbruket. Kun 25 prosent sier at de ikke vil gjøre noen tiltak.

– Å ha en bevisst tilnærming til strømmen vi bruker er nok veldig sunt både for miljøet og for lommeboka. Det vil vi nok se at blir stadig viktigere fremover, for eksempel ved at man er bevisst på å lade elbilen på dagtid når solcellene på taket produserer mest strøm, sier Gjeraker, som tror den voldsomme interessen for solceller de siste årene fortsetter.

Les også:  Rødt kritisk til ferjeanbudet Dønna - Herøy

På spørsmål om hvilke investeringer man har gjort i boligen de siste årene for å senke strømkostnadene, har rundt halvparten av boligeierne allerede tatt grep. 44 prosent har gått til innkjøp av varmepumpe, 29 prosent har etterisolert boligen, mens ingen av de spurte har skaffet seg solceller. Imidlertid vurderer 24 prosent å investere i solceller for å spare energikostnader fremover.

Silje Gjeraker i Otovo bekrefter den økte interessen.

– Strøm og energi er jo noe av det kjedeligste å bruke penger på, så jeg forstår godt at folk både er mer nøye med å skru av lyset etter seg, men også vurderer større investeringer for å holde kostnadene nede. På samme måte som varmepumper har blitt mer og mer tilgjengelig, faller nå også prisene på solceller. Bare fra januar i år har prisene på solceller falt 17 prosent.

Les også:  Rødt kjemper for Skjoma i Narvik

Uavhengig av hvilke tiltak nordmenn setter i gang av sparetiltak vil også det vedtatte EU-direktivet om energieffektivisering av boliger kreve en omstilling som vil medføre store kostnader for boligeiere i årene fremover. Der forventes det at alle eksisterende boligbygg skal ha minimum energiklasse D innen 2033. Undersøkelsen viser at direktivet fra EU er ukjent for hele 37,5 prosent av boligeierne.

– Disse lovpålagte enøktiltakene vil komme på toppen av allerede økende utgifter. Myndighetene må iverksette ordninger som gjør det mulig for folk å gjennomføre dette. Enten det er miljølån, skattefradrag eller subsidiering også av hjemmebatterier, avslutter Gjeraker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.