Ny bok: Erkebispegården ved Nidarosdomen

museumsforlaget

I Nidaros, middelalderens Trondheim, begynte pilegrimsvandringene til Olav den helliges grav straks etter hans død. Nidaros erkebispedømme ble etablert av paven, og erkebiskop Øystein Erlendsson bygget en katedral og en erkebispegård.

Denne boka omhandler Erkebispegårdens dramatiske historie, som startet med byggingen av den første monumentale steinhallen.

Gjennom ni århundrer har det praktfulle anlegget ved Nidarosdomen også fungert som kongsgård, renessanseslott for lensherrer og militært magasin. Arkeolog Øivind Lunde tar for seg samtlige perioder i form av detaljrike tegninger, historisk drama og grundig bygningsbeskrivelse. Sytten tidsbilder med grunnplaner og rekonstruksjoner gir oversikt over bygninger, endringer og navnebruk siden 1170.

– Jeg merket etter hvert hvordan bygningshistorien – ja hele områdets utvikling – kom klarere frem og at det ble enklere å se hvordan bygninger og funksjoner hang sammen til forskjellig tid. Jeg har vært spesielt opptatt av å se etter slike rent funksjonelle sammenhenger. Det kan være veier og porter, saler og kjøkken og så videre, sier arkeolog Øivind Lunde.

Lunde begynte arbeidet med å dokumentere Erkebispegården allerede som ung arkeologistudent, og har både som riksantikvar og som direktør for Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider lagt ned utallige timer i det som må kalles et livsverk.

– Jeg ble overrasket da det kom så klart frem at det militære området i sør må ha vært som et stengsel for byborgerne etter 1681 da broen over Nidelva ble revet og bastionene bygget langs sørsiden. Først i 1880-årene kom en ny bro for almen ferdsel på plass og først i 1951 kom nåværende Elgeseter bru på plass. Ikke å undres at Kongsgården lenge har vært et ukjent område, avslutter Lunde.

I denne boka er hele historien om Erkebispegården samlet for første gang: Fra middelalderens palass med høye steinhus, tårn og spir – side om side med Nidarosdomen – via kongens renessanseslott til svensk okkupasjon i 1658 og den store brannen i 1983. Bli med på en reise tilbake i tid!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.