Renere luft i Finnmark etter russisk fabrikk stengte

nornickel

Det metallurgiske fabrikken i den russiske arktiske byen Montsjegorsk stengte 20. mars. Fabrikkens nedleggelse vil gi reduserte utslipp av svoveldioksid, og med stengingen av en annen fabrikk i byen Nikel vil utslippene på Kolahalvøya i 2021 være 85% lavere sammenlignet med 2015.

Rett etter nedleggelsen vil Nornickel begynne å rense produksjonsanleggene og de metallurgiske enhetene for kobberholdige materialer. Dette arbeidet vil vare i hele 2021, og demonteringen av produksjonsanlegg og bygninger vil starte i 2022, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Resultatene av selskapets innsats for å redusere miljøpåvirkningen er tydelig, neste år forventer vi at Kola MMCs utslipp vil være 22.000 tonn per år, hvorav 8.000 – 9.000 avhengig av årstid er utslipp fra kraftverket, som også varmer opp boliger i Montsjegorsk, sier Evgeny Borzenko, generaldirektør for Kola MMC.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Vi planlegger å oppgradere kraftverket for også å redusere utslippene fra denne energikilden. I fremtiden vil vi utføre flere tiltak for å redusere de negative miljøpåvirkningene som luftutslipp, utslipp i vannmassene, landgjenvinning, avfallshåndtering.

Paul Eric Asfolm, forsker ved NIBIO Svanhovd og Norsk institutt for bioøkonomisk forskning, ser positivt på situasjonen.

– Fra perspektivet av naturvern, vil stopping av CO2 og andre forurensende stoffer fra det nikkelsmeltende anlegget få naturen til å komme seg langsomt. Allerede er det noen endringer i naturen som et svar på de reduserte utslippene siden 1990-tallet . Gjenopprettingsprosessen er sakte, men synlig gjennom noen tiår, dvs. hesthårlav. Videre har de vanlige froskene blitt vanligere, og musene når høyere antall individer i løpet av maksimalt antall sykluser, bemerket forskeren.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Forskere fra det finske meteorologiske instituttet følger også nyhetene fra Russland. Forskere har lært fra media om moderniseringsprogrammet til den russiske gruvegiganten Norilsk Nickel og mener at dette er gode nyheter.

– Ja, vi fulgte nyhetene om denne reformen med stor interesse. Vi fikk vite via media at Nickel-komplekset, som er nærmest den finske grensen, vil bli stengt, og aktivitetene vil bli overført til Montsjegorsk-blokken, som ligger 250 km fra grensen. Generelt er dette gode nyheter, men bare hvis de nye anleggene i Montsjegorsk er moderne fra et miljøperspektiv, uttalte FMI-forskeren Pia Anttila.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Hun uttrykte også håp om at disse endringene i den russiske industrien kunne forbedre miljøet, luftkvaliteten og innholdet av tungmetaller i luften i fremtiden vil reduseres sammenlignet med observasjonene fra tidligere år.

Fabrikkens nedleggelse er en del av en global strategi som tar sikte på å transformere Norilsk Nickel, også kjent som Nornickel, til et miljøvennlig selskap – eller i det minste begrense miljøpåvirkningen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.