Derfor smaker reinsdyrkjøtt fra ulike områder forskjellig

handeland

Nå starter sesongen hvor du kan kjøpe ferskt reinsdyrkjøtt med stedsmerking, men visste du at forskjellige beiter gir ulike smaksopplevelser og at det er mulig å smake forskjell på høst- og vinterslaktet rein?

Reinsdyrkjøtt smaker ikke nødvendigvis likt uansett hvor det kommer fra. Hva reinen spiser, når på året den slaktes og hvor den ferdes er alle faktorer som kan spille inn på hvilken smak du får. Du kan med andre ord bli en slags kjenner av reinsdyrkjøtt, på samme måte som vinkjenneren kan fortelle hvilket land og distrikt et glass rødvin kommer fra.

Visste du at produsenten Finnmark Rein lar deg spore varen slik at du kan finne frem til riktig smak når du skal kjøpe ferskt reinsdyrkjøtt? Nytt i år er at alle pakningene med ferskt reinsdyrkjøtt har på innsiden av emballasjen fått en QR-kode som tar deg direkte til hjemmesiden. Her får du raskt tilgang til informasjon om alle produktene, beitedistrikter og ikke minst flere tips til inspirerende oppskrifter. 

– Det at varene er sporbare gir en pekepinn om kjøttet for eksempel vil smake mildt eller ha en mer utpreget sterk viltsmak, og gjør det enklere for deg å velge riktig smak for riktig anledning, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein. 

Les også:  Årets sommernyheter fra TINE i Bodø-butikkene

Det ferske reinsdyrkjøttet kommer fra 13 beitedistrikter i Nord-Troms og Finnmark, og alle produktene er sporbare med et stedsmerket kart som viser hvor reinen har beitet og hva den har spist.

– Det er også stor forskjell på hva og hvor mye reinen spiser gjennom de ulike årstidene, og dette vil også ha betydning for smaken. Om sommeren kan reinsdyr spise to til tre ganger mer enn de gjør om vinteren. Reinen foretrekker et ferskt beite, og beiter ikke mer enn naturen tåler, forklarer Are Smuk Figved.

Mange dyr holder seg ved kysten om sommeren, og trekker til innlandet i vinterhalvåret. Ved kysten spiser reinsdyrene ofte næringsrik kost, inkludert tang og tare som gir dem viktige mineraler.

– Reinen vet selv når det er på tide med endring, og hele reindriften er derfor styrt etter reinens premisser. Om vinteren trekker reinen opp på vidda for å spise lav som den graver frem under snøen, forteller Are Smuk Figved.

Les også:  Nå får Mo i Rana hurtiglevering for første gang

Hver reinflokk kan også ha sin særegne smak, siden de beiter i ulike beitedistrikter. Både flora og fauna varierer mellom de 13 beitedistriktene som det ferske reinsdyrkjøttet til Finnmark Rein kommer fra.

– Reinflokken som beiter i Beahcegealli-distriktet nær Kautokeino har for eksempel ofte en særegen, mild smak, sier Are Smuk Figved.

Det er fordi den kun beiter i innlandsstrøk, sommer som vinter. Andre flokker oppholder seg ved kysten og i skogsterreng om sommeren og høsten og trekker innenlands bare om vinteren. Disse får en mer variert smak, avhengig av når de slaktes.    

Smaken på reinsdyrkjøttet kan også påvirkes av når på året reinen slaktes. Høstslakt kan smake mer av urter og gress fordi disse dyrene har kommet rett fra sommerbeite ved kysten. Rein som slaktes senere i vinterhalvåret kan smake mildere på grunn av at den i hovedsak har spist lav. 

Været spiller også en rolle. En mild vinter gjør det lettere for reinen å grave frem mat under snøen, og dette gir ofte ekstra godt kjøtt. Reineiere som Finnmark Rein jobber med forteller at årets vinter har vært snill med gode beiteområder, og det samme har det også vært i sommer. Litt for varmt enkelte plasser. Reinen trives best i kjølige forhold, så hvis det blir for varmt trives ikke reinen så godt. Alt for varm sommer er heller ikke bra for beiteplanteveksten.  

Felles for alt reinsdyrkjøtt er at det er svært sunt og magert, og fullstendig fritt for tilsetningsstoffer. Siden reinen er på mer eller mindre evig vandring får den flotte muskler med lite fett.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Fem faktorer som påvirker smaken på reinsdyrkjøtt:

1. Sommerbeite: Kystnært med mye gress pluss mineralrik tang og tare.

2. Vinterbeite: Innlandet og vidda tilbyr for det meste lav, men også bær, lyng og mose før snøen kommer.

3. Beitedistrikter: Flora og fauna varierer mellom ulike beitedistrikter i Finnmark og Nord-Troms. Rein fra ulike flokker kan derfor smake ulikt.

4. Slaktetid: Høstslaktet rein kan smake mer av urter og gress, mens vinterslaktet rein kan smake mildere fordi den stort sett har spist lav.

5. Været: En mild vinter gir ekstra godt kjøtt med fyldigere smak siden reinen spiser ekstra mye lav.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.