NRK feirer Ramadan-slutt med eget live TV-program

nrk

Søndag 24. mai feirer muslimer verden over at fastemåneden er over. I år skal NRK markere høytiden med direktesendingen «Festen etter fasten – Id mubarak», ledet av Rima Iraki.

Id al-fitr, ofte kalt bare id eller eid, er en viktig muslimsk høytid som markerer slutten på fastemåneden Ramadan, og feiringen innebærer gaver til barn, pynt og tradisjonsrik mat som deles med familie og venner.

– Dette gleder jeg meg veldig til. Vi inviterer til fest med god mat, nydelig musikk, og fine og morsomme møter med spennende gjester. For dem som feirer denne dagen, så vil nok ting være litt annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. Vi håper dette programmet kan bidra til en følelse av fellesskap – at vi feirer sammen. Og alle er selvsagt velkomne, sier programleder Rima Iraki.

– Mange i Norge er nysgjerrige på hvordan norsk id markeres. Hva spiser man? Hva gjør man? Gir man gaver? Spørsmålene er mange, og 24. mai kan alle som vil få et innblikk i feiringen, sier Iraki.

Komiker og programleder i Svart Humor, Yousef Hadaoui, kommer på besøk i programmet sammen med hans kusine, matblogger Jamilla El Haddaoui. Underveis i sendingen vil Jamilla vise noen av de mest populære matrettene som står på bord rundt om i Norge og verden når id feires.

Skuespiller Iman Meskini og hennes ektemann Mourad Jarrari kommer for å fortelle om hvordan de skal lage egne tradisjoner for høytiden som et nyetablert par. I tillegg kommer Sarpsborg 08-spilleren Anwar Elyounoussi for å snakke om hvordan det er å faste samtidig som man skal levere på toppnivå fysisk.

Danser og Norske Talenter-dommer Mona Berntsen har spesiallaget en dansekoreografi til sendingen, og artisten Hkeem gir oss urpremiere på en splitter ny låt. Det blir også musikk fra rapperen Musti, og Sofian, en av få nordmenn som lager musikk innenfor den islamske Nasheed-tradisjonen.

I år vil feiringen av Id al-fitr for de fleste norske muslimer bære preg av smitteverntiltakene som fortsatt gjelder. Med «Festen etter fasten» skal NRK bidra til å gi et fellesskap til norske muslimer i denne spesielle tiden, samtidig som vi gir kunnskap om muslimske tradisjoner til alle som er nysgjerrige.

– Id er en stor høytid for mange muslimske nordmenn og over hele verden feires slutten på fasten med en stor fest. I denne underlige tiden vi lever i om dagen så er det nok ekstra mange som gleder seg til å feire dette sammen med storfamilien. Det er en viktig dag for mange så det er fint for NRK å være med å speile dette i all den tid de store fellesarrangementene er avlyst, sier fungerende underholdningsredaktør i NRK, Christina Rezk Resar

Sendingen vil gå direkte kl. 19:45 på NRK1 og NRK TV, i tillegg til at programmet strømmes på nrk.no/alltidsammen hvor seere fra hele landet kan bidra med spørsmål og fortellinger om hvordan de feirer id. På bidra.nrk.no/id kan du sende inn bilder fra din feiring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.