Norsk Folkehjelp bekymret for skredulykker i påsken

Norsk Folkehjelp

Fredag åpnet ordfører i Oslo, Marianne Borgen, påskesentralen til Norsk Folkehjelp. Men allerede onsdag og torsdag rykket Norsk Folkehjelps mannskaper ut til flere alvorlige skredhendelser.

Noen steder i landet ser vi at skredfaren er høy, og det har vært flere ulykker den siste uken. Vi har høy beredskap for å bidra dersom alarmen går på nytt. Samtidig har Norsk Folkehjelp frivillige redningsmannskaper over hele landet som er klare til å bistå også ved andre redningsaksjoner.  

Dette anerkjente også Osloordføreren da hun fredag åpnet påskesentralen til Norsk Folkehjelp. 

– Det er betryggende for meg, og for mange ordførere rundt om i landet, å vite at det er en organisasjon som gjennom hele året, og ikke minst i påsken, er i beredskap med frivillige som stiller opp både i by, marka og fjellet.  

Etter to år med pandemiforventer vi dennepåskenstorutfart I fjellområdene. Det betyr at vi ogsåforventer at vi fårmer å gjøreiårenn vi harhatt de to sisteårene.  

Les også:  And the winner is Narvik!

Norsk Folkehjelp har frivillige i beredskap 24/7 gjennom påsken, både i fjellet på stasjonære vaktstasjoner, men også i by og tettsteder over hele landet er mannskap fra Norsk Folkehjelp klare til å rykke ut til snøskred, leteaksjoner og henteoppdrag.

– Norsk Folkehjelp ønsker at folk skal komme seg ut på tur, men det er alltid viktig med god turplanlegging, sier seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp Jonas Vikran Hagen.  

– Sjekk vær og skredforhold i de områdene du skal ferdes i, unngå skredfarlig terreng over 30 grader og ta med litt ekstra mat, drikke og klær i sekken slik at du er forberedt hvis turen blir lengre enn planlagt eller det oppstår et uhell, fortsetter Vikran Hagen.  

Noen flere råd: De aller fleste som legger ut på tur har mobilen i lomma. Den kan være livsviktig om du trenger å varsle nødetatene. Husk at det er mange steder uten dekning, og ta godt vare på batteriet ved å holde mobiltelefonen nært til kroppen. Ta gjerne med en powerbank i sekken. Last ned Hjelp-113 appen. Hvis du må ringe etter hjelp, sendes posisjonen din automatisk gjennom appen og hjelpen kommer fortere fram!  

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Det er en alvorlig inngang til årets påske med mange snøskred den siste uken både i Troms og Møre og Romsdal. Fire personer har omkommet og flere er skadet.  

Skredekspert og rådgiver i Norsk Folkehjelp Vegard Standahl Olsen har selv rykket ut til skred i Troms denne uken. Han sier at det er viktig at folk tar gode forholdsregler og at det nå er vanskelige forhold for å vurdere skredfaren i fjellet. 

– Vi har et svakt lag av skjøre snøkrystaller i snødekket i Troms. Disse bærer fokksnøen over dårlig. Kollapser dette svake laget som følge av vekten av skiløpere eller scootere har vi en situasjon med potensiale for store skred, sier han.  

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Standahl Olsen ber nå om at det utvises tålmodighet og varsomhet i fjellet.  

– Det svake laget kan være vanskelig å oppdage og avdekke før det er for sent. Snødekket må få tid til å stabilisere seg før ferdsel i skredfarlig terreng kan vurderes. Dette er klassisk vinterforhold med farlig lagdelt snødekke til tross for at vi er i midten av april. Vær tålmodig så bedres nok forholdene etter hvert, sier Standahl Olsen.  

Avslutningsvis oppfordrer Standahl Olsen alle til å ta trygge valg, unngå skredfarlig terreng og sjekke varsom.no før man legger ut på tur.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.