Mobilbruk i bil: Så mange frykter det og så mange gjør det

vinter

Ny undersøkelse viser at nordmenn har farlige vaner bak rattet. De dårlige vanene kan bli dyre, og her bor de som er verst i klassen.

n fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring viser at

  • Halvparten sjekker mobilen i kø eller på rødt lys
  • 1 av 3 leser eller skriver SMS i kø eller på rødt lys
  • 2 av 5 bruker mobilen uten håndfri

Samtidig viser undersøkelsen at folk som bruker mobilen mens de kjører er på 2. plass av hva bilister frykter mest å møte på i trafikken. 6 av 10 frykter sjåfører som ser ned, og ikke følger med. Kun rusede sjåfører ligger foran på lista.

Les også:  Datingåret 2023: Norske single dropper date nummer to

– Det er en «skal bare»-holdning her. Du skulle jo bare lese meldingen fra sønnen din før du hadde stoppet helt opp. Eller sjekke hvem som ringer mens du ligger rolig i høyrefeltet i tunnelen. Eller bare svare sjefen og si at du var to minutter forsinket, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Men plutselig smeller det. Du følger ikke nok med på veien når du bare skal sjekke noe, sier han. 

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Så mye koster det 
Straffen for å bruke mobiltelefon i bil har økt kraftig to ganger de siste par årene. Fra 1700 kroner og to prikker i førerkortet til 7450 kroner og tre prikker.

– Det er bra at straffen er blitt mye høyere. Mobilen skal aldri brukes i bil, sier Ytre-Hauge.

Trygg Trafikk: – Ikke sterk nok trussel 
Mange har ikke fått med seg den kraftige botskjerpelsen. Frendeundersøkelsen har tidligere avdekket at 7 av 10 nordmenn ikke aner hva straffen er for mobilbruk i bil.

Les også:  1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

– Da oppleves ikke straffen som en sterk nok trussel. Poenget med strengere straff er at det skal være avskrekkende. Det er samfunnets metode for å si at vi ikke godtar det, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.