Vil sikre finansieringen av Nordnorsk kunstnersenter

Nordland fylkeskommune

Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge vil ha forutsigbarhet i finansieringen av Nordnorsk kunstnersenter.

Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge er urolig for den statlige finansieringen av Nordnorsk kunstnersenter. Ifølge fylkesråd i Nordland, Christian Torset, er det på høy tid at Nordnorsk kunstnersenter blir sidestilt med lignende organisasjoner ellers i landet.

– Nordnorsk kunstnersenter er en del av den nordnorske kulturavtalen 2022-2025, og mottok frem til 2021 statlig tilskudd gjennom driftstilskuddsordningen fra Norsk kulturfond. Etter at denne ordningen ble avviklet, har de mottatt statlig tilskudd gjennom Kulturrådets arrangørstøtte for visuell kunst. Det blir alt for usikkert fra år til år, påpeker fylkesråd Torset, som også er leder i Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

Nordnorsk kunstnersenter er det regionale kunstsenteret for visuell samtidskunst i Nord-Norge. De arbeider for å styrke kunstlivet og kunstens rolle i landsdelen, og har blant annet ansvar for den internasjonale kunstbiennalen Lofoten International Art Festival (LIAF). 

– At Nordnorsk kunstnersenter nå finansieres gjennom Kulturrådets arrangørstøtteordning, gir betydelig svekkede vilkår for langsiktig og stabil drift. På sikt gir dette mindre kraft i det viktige arbeidet som gjøres gjennom Nordnorsk kunstnersenter, underbygger fylkesråd for økonomi og kultur i Troms og Finnmark fylkeskommune, Ronald Wærnes.

Les også:  Historisk energiutbygging i Bodø og Nord-Norge

Begge fylkesrådene frykter at manglende forutsigbarhet på finansieringen vil gi reduserte utviklingsmuligheter for den omfattende og landsdelsdekkende virksomheten.

– Nordnorsk kunstnersenter er en etablert institusjon for formidling av samtidskunst, og sammenlignbar med institusjoner som Bergen kunsthall, Kunstnernes Hus, Bomuldsfabriken kunsthall, blant flere. Alle disse mottar statlig tilskudd under post 75, og har dermed forutsigbare vilkår, påpeker Wærnes. 

– Nordnorsk kunstnersenter er en av de aller viktigste etablerte institusjonene for visuell kunst i Nord-Norge. Derfor støtter Landsdelrådet for kultur i Nord-Norge ønsket fra Nordnorsk kunstnersenters om at den statlige andelen av driftsstøtten bør flyttes til an stabil og forutsigbar punkt under statsbudsjettet, avslutter fylkesråd Christian Torset.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.