Markedsfører Nord-Norge med Xplore North under Oljemessa i Stavanger

nfk

– Oljemessa i Stavanger (ONS) har gått fra å være en arena for olje og gassindustrien til en bred energimesse, der også fornybarindustrien tar en stadig større plass. Derfor er det viktigere enn noensinne å synliggjøre Nord-Norge og våre konkurransefortrinn på denne møteplassen. Landsdelen står foran en helt eventyrlig grønn industriell utvikling med basis i energiressursene våre, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Nordland fylkeskommune deltar med to fylkesråder og flere ansatte under ONS i neste uke. Forøvrig sammen med kolleger fra Troms og Finnmark, som alle har samlet seg i en felles stand på messa, Xplore North. Standen samler bedrifter og aktører fra hele landsdelen.

På den nordnorske standen er det høy aktivitet alle dagene. Bedrifter og utstillere har mulighet til å presentere seg på Speakers Corner og det arrangeres eventer knyttet til både leverandørindustri, hydrogen, batteri og havvind.  Nordland er sterkt involvert i to events, med fokus på henholdsvis havvind og batteriproduksjon, to industriområder med  stort potensial i Nordland. Her vil det være  deltakere fra industri og samfunnsliv i tillegg til Tomas Norvoll. Disse vil også bli sendt som livepodcasts.

Les også:  Vil ha samferdselssatsing i Ofoten

– Nord-Norge har unike muligheter til å bli en kjempeviktig leverandør og grønne energiløsninger til Europa, basert på våre kraftressurser. I forbindelse med det grønne skiftet har landsdelen en enestående sjanse for å skape en moderne industriutvikling og snu befolkningstrenden. Vi må gripe denne sjansen med begge hender, og ikke nøle med å utnytte de sjansene vi nå har. Ellers kan vi oppleve at andre tar plassen vi kunne fått, sier Norvoll. Han nevner battericelleprodusenten Freyrs etablering i Rana som eksempel.

Les også:  Rødt kjemper for Skjoma i Narvik

– Det er virkelig ikke hverdagskost at det investeres 17 milliarder i et lokalsamfunn i nord.. Fylkeskommunen ga støtte til Mo Industripark tilbake i 2016 til en mulighetsstudie for batterifabrikk. Det var nok ikke mange som forutså muligheten den gang, men vi ser resultatet i dag. Det er veldig tilfredsstillende å se at langsiktig og god jobbing gir resultater.

– Men dette er trolig bare begynnelsen. Hvis vi jobber klokt og godt kan vi komme til å se lignende industrielle storprosjekt utvikle seg flere steder, blant annet i Narvik, Mosjøen, Nesna og Meløy.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Den nordnorske standen XPlore North er et initiativ fra Nordnorsk Petroleumsråd, som består av Nordland og Troms/Finnmark fylkeskommune samt kommunene Bodø, Alstahaug, Hadsel, Harstad, Tromsø, Senja, Nordkapp, Alta og Hammerfest. Denne standen har vært et samarbeid i lang tid, men det nye er nå at standen, i likhet med hele ONS og aktørene der, har et bredt energifokus.

Fylkesrådet i Nordland har innvilget i overkant en halv million til medfinansiering av Xplore North på ONS 2022.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.