Nordland skal samarbeide med Nedre Schlesien i Polen

nfk

Nordland fylkeskommune har inngått en samarbeidsavtale med den polske regionen Nedre Schlesien. Dette skjer etter at bedrifter på Helgeland i flere år har samarbeidet med bedrifter og forskningsinstitusjoner i denne regionen.

– Denne avtalen åpner opp for store muligheter i et fremtidig samarbeid mellom Nordland og denne regionen sørvest i Polen, sier fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik. -Det høres litt utrolig ut, at oppdrettsmiljøet på Helgeland kan ha nytte av å samarbeide med en region midt i Europa, men faktum er at her er det et stort marked både når det gjelder fiskeoppdrett, salg av kongekrabbe til de europeiske storbyene og alginater fra Nordland, sier Eggesvik.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

De to bedriftene Ecomarin og Fishbase har vært sentrale i dette arbeidet, og representanter for disse to bedriftene deltok i delegasjonen fra Nordland som denne uka har besøkt Wroclaw, hovedstaden i Nedre Schlesien. – Jeg er mektig imponert over hva initiativtaker Per Kristian Nordøy og de andre deltakerne har fått til så langt, sier Eggesvik.      

Avtalen mellom Nordland fylkeskommune åpner opp for samarbeid på en rekke områder, som for eksempel utdanning, forskning og kultur. Wroclaw var europeisk kulturhovedstad i 2016, og det var interessant å høre hvilke resultater de har oppnådd i ettertid. De opplever at regionen har blitt vesentlig mer attraktiv, og turismen har mer enn fordoblet seg sammenliknet med tida før kulturhovedstadsåret.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Fylkesrådsleder Eggesvik var også invitert til å tale til det regionale parlamentet i Nedre Schlesien, som hadde sin siste samling før valget 7. april. Her redegjorde Eggesvik for sentrale utviklingstrekk og utfordringer i Nordland, og avsluttet med å uttrykke en sterk tro på at den nye samarbeidsavtalen kan gi gode resultater for begge regioner. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.