Mange kobler ut en viktig sans i trafikken

biler musikk

Det er deilig å drømme seg bort med god musikk eller en podkast på øret på tur i høstmørket. – Men det skaper farlige situasjoner og mange glemmer å se seg for.

Det sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. I en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for forsikringsselskapet sier 1 av 4 at de bruker støydempende øretelefoner når de er ute og går. 

Flytter oppmerksomheten din 
Det er blitt veldig vanlig og jeg gjør det selv i enkelte situasjoner, men husk at du blokkerer en viktig trafikksans med øreklokker eller propper i ørene. Da må du kompensere med blikket for å være enda mer oppmerksom på det som skjer rundt deg, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

– Problemet er at vi ofte går inn i boblen når vi lar oss engasjere av det vi har på øret. Da er det lett for å ikke se seg godt nok for i trafikken. Og enda verre om du ser på skjermen i tillegg, sier fagsjefen i Frende. 

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

– Opp med blikket! 
– Øreproppene tar en del av den kognitive kapasiteten din og det krever mer fra synet ditt når du er ute. Opp med blikket og snu på hodet. Jeg blir stadig overrasket over hvor mange som går på skrå ut i veien uten å sjekke hva som er rundt seg i veibanen, sier Johansen i Trygg Trafikk. 

Kjører bil med ørepropper 
Fire prosent sier i Frendeundersøkelsen at de bruker støydempende øretelefoner mens de kjører bil.

– Døve kjører fint i trafikken, men de er samtidig mer trent til å bruke synet ekstra godt. De fleste har vel et greit nok anlegg i bilen til å høre på det de vil, så hvorfor ikke bruke det, sier Bård Morten Johansen.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Det er ikke ulovlig å kjøre med øretelefoner, men loven krever at du skal opptre hensynsfullt og aktpågivende. Hvis det viser seg at du ikke har gjort dette kan du både bli straffet og få problemer med forsikringen hvis du er innblandet i et uhell. 

Reagerer mye tregere 
Ford har gjort en undersøkelse med mer enn 2000 deltagere fra fem europeiske land. Testen viste at de reagerte fire sekunder tregere på farlige situasjoner med øretelefoner enn uten.

– Jeg synes det høres tullete ut å bruke støydempende ørepropper når du kjører. Det er en unødvendig risiko å ta. Sikkerheten må komme først bak rattet – alltid. Derfor håper jeg alle bruker de sansene de har tilgjengelig til å kjøre trygt og sikkert, sier Yre-Hauge. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Fotgjengere bekymrer bilister 
Frendeundersøkelsen viser også at bilister er bekymret for de myke trafikantene som er rundt dem på veien. 1 av 3 bilførere sier at de er redde for fotgjengere og andre myke trafikanter når de kjører bil.

– Det å være bekymret i trafikken kan være både bra og dårlig. Det er bra hvis det er på et nivå hvor det skjerper deg som sjåfør, men det kan også ta overhånd. Her gjelder det å finne en god balanse. Å kunne stole på at fotgjengere er ordentlig oppmerksomme før de krysser veien, selv med musikk på øret, er en fin begynnelse, sier Roger Ytre-Hauge i Frende. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.