Kraftig motstand mot Helse Nord-planer

nfk

Helse Nords arbeid med strukturprosesser, som er beordret av helseminister Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet, har skapt enorm motstand over hele Nordland, konstaterer posisjonspartiene i fylkestinget.

– Folk frykter for sykehus, akutt- og fødetilbud over hele fylket, advarer gruppeleder for Høyre, Stig Tore Skogsholm.

Posisjonspartiene som består av Høyre, Frp, Sp, Venstre og KrF mener Arbeiderpartiet har sviktet Nordland i det som trolig er den viktigste saken på mange år som går på trygghet for nordlendingene.

– Med sin politikk har Arbeiderpartiet forlatt store deler av Nordland, sier gruppeleder for Frp, Rune Østergren. Han forventer at Arbeiderpartiet, som både sitter i regjering og har helseministeren, nå kommer mye tydeligere på banen både i Nordland og nasjonalt.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

– I Vestvågøy har Ap-medlemmene meldt seg ut. Det må oppfattes som dramatisk. Likevel sitter Arbeiderpartiet på fylkestinget med hendene i fanget. De må forstå at situasjonen vi har i Nordland i dag krever handling, legger gruppeleder Kim Haugan Schei (Sp) til.

Han viser til at Arbeiderpartiet, som eneste parti, går imot et forslag som ytrer sterk kritikk til Helse Nords foreslåtte kutt i føde- og akuttilbud i Nordland. Forslaget anmoder også helseministeren om å stanse omstruktureringsprosessen, en oppfordring KrFs Dagfinn Arntsen mener er helt på sin plass.

– Det kan ikke fortsette slik. Helse Nord mister nå mer og mer tillit fra innbyggere, ansatte og pasienter hver eneste dag. Fortsetter det slik, så er all tillit og trygghetsfølelse helt borte innen jobben med kutt i helsetilbud er fullført, mener han.  

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

De fem partiene mener at Helse Nords prosess rundt akutte og planlagte funksjoner har skapt et akutt behov for å rope varsko.

– Helt klart! Vi skal ikke være redde for forandring, men forandring må innebære en forbedring fra situasjonen vi har i dag. Dette er det umulig å få øye på når forslagene handler om å ta vekk tjenester som danner selve livsgrunnlaget for mange mennesker. Hvis det er slik man skal arbeide frem endringer, er det bedre å begynne på nytt og lære av de feil som er begått, sier Skogsholm fra Høyre.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Han får støtte fra Venstres Cecilie Hegge, som peker på at dette nå også går hardt ut over omdømmet til Helse Nord.

– Hadde Helse Nord brukt noen av ressursene som har gått med til skakkjørte prosesser til å bygge omdømme og drive rekruttering, tror jeg mange ting kunne sett annerledes ut, påpeker hun.

– Arbeiderpartiet har 11 representanter i fylkestinget. I stedet for å være ombudspersoner for Nordlands befolkning, fremstår de i realiteten som 11 disipler for en regjering og en minister som har gått seg vill, avslutter Kim Haugan Schei fra Senterpartiet. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.