Finanstilsynet ønsker å stramme inn boliglånsforsikriften. – Feil medisin, mener generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.
Finanstilsynet kom tirsdag 10. september med sitt innspill til ny Boliglånsforskrift fra 2020. Tilsynet foreslår flere innstramminger.
– Dette blir for stramt, sier generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.
I dag kan boliglånskunder låne maks fem ganger inntekten. Finanstilsynet foreslår å senke dette til maks 4,5 ganger inntekten.
– Dette forslaget er for stramt. Vi i Huseierne mener at vi bør beholde muligheten for å få lån til fem ganger inntekten. Dette er viktig for at vi skal kunne opprettholde den norske selveiermodellen, sier Morten A. Meyer i Huseierne.
Finanstilsynet foreslår også at bankene skal kunne avvike reglene i bare fem prosent av utlånstilfellene. I dag kan de avvike i 10 prosent av tilfellene. (8 prosent i Oslo.)
Dette forslaget til innstramming er ikke Huseierne enig i:
– Mulighet for å avvike er viktig for de med god betalingsevne men lav egenkapital. Derfor er det viktig at bankene har denne muligheten, sier Morten A. Meyer.
– Denne muligheten er viktig for flere kundegrupper. Mange peker på de unge, og det er en viktig gruppe. I tillegg må vi heller ikke glemme de som må kjøpe ny bolig etter et samlivsbrudd.
Meyer mener at finansminister Siv Jensen her ikke skal høre på Finanstilsynet:
– Regjeringen må nå legge seg i selen for å finne en god løsning for de som har betalingsevne, men som ikke har spart opp egenkapital. Har du muligheter til å betjene et lån, bør du kunne få det. Dette handler om muligheten til å eie sin egen bolig, sier Morten A. Meyer i Huseierne.
Morten A. Meyer peker også på at den høyere renten som nå kommer automatisk vil gjøre at færre vil får lån.
– Bankene skal alltid sjekke at bankkundene kan betjene et lån som er fem prosentpoeng høyere enn renten som gjelder i dag. Det betyr at med dagens rentenivå på rundt 3 prosent, skal nye boliglånskunder kunne tåle en rente på 8 prosent. Dette er et hardt krav for mange, kommenterer Morten A. Meyer.
– Dette kravet gjør at vi tror færre vil få lån – eller få mindre i lån. Da trenger vi ikke å lage ytterligere begrensninger, sier Morten A. Meyer.