Matter fra Mo i Rana og sparkesykkel fra Rognan får viktig pris

pressenytt

Hepro i Rognan står bak en sparkesykkel visker ut skillelinjen mellom leketøy og hjelpemiddel. Heymat fra Mo i Rana har laget en matteserie som folk over hele verden løper av seg skoene for å kjøpe. Nå blir begge tildelt DOGA-merket. 

Utmerkelsen ble delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og er full av lovord om Heymat.

– Heymat er en fremadstormende og utrolig spennende bedrift fra Mo i Rana som selger matter over hele verden. Ved å satse på funksjon, kvalitet og bærekraft viser de at det er fullt mulig å blomstre som vareprodusent i Norge. Dette er neppe siste gang de mottar en DOGA-utmerkelse, sier han.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian etablerte Heymat i 2016. Målet deres var å lage dekorative designmatter av samme høye kvalitet som en industrimatte.

Samtidig er bærekraft er viktig del av identiteten til Mo i Rana-bedriften. Da Heymat og designpartner Kristine Five Melvær skulle utvikle en ny, slitesterk matteserie, ble resirkulerte plastflasker valgt som råstoff. 

Resultatet er Heymat+, en serie vakre og stemningsskapende matter som tåler røff utendørsbruk, har høy absorberingsevne og er enkel å rengjøre. Hver matte er laget av 66 plastflasker

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige tanken bak matteserien Heymat+:

«Heymat+ scorer høyt på så å si alle kriteriene i DOGA-merket, og er etter vår mening et strålende eksempel på et tverrfaglig samarbeid mellom industridesign, grafisk design og tekstil. Resultatet er et bruksprodukt med høy estetisk verdi og god funksjon,» står det i jurykjennelsen.

Les også:  Nye tall: Nord-studentene mer fornøyde

Også barn med funksjonsnedsettelser ønsker å være i aktivitet, noe mange hjelpemidler ikke tar høyde for. Hepro og datterselskapet Krabat har utviklet en løpe- og sparkesykkel som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn.

Sykkelen Krabat Runner er et resultat av en brukerrettet designprosess der målet har vært å gi barn med funksjonsnedsettelser mulighet til å delta i lek og sosiale aktiviteter med andre barn. Den har tre hjul, lar seg tilpasse brukeren og er konstruert for å tåle utendørslek. 

DOGA-juryen roser Hepro for å ha utviklet en sykkel som er så tøff at også funksjonsfriske barn ønsker å bruke den. 

«Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og andre barn og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang barn imellom,» skriver juryen.

Les også:  Bodøværinger får mest kaffe for pengene i Nordland

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.