Forventer oppsving for dagligvarebutikker i Nordland

virke matpris

I 2019 ble det lagt igjen flere kroner per innbygger i butikkene i Nordland, enn i resten av landet. Lang avstand til de store handelsdestinasjonene gjør at innbyggerne her i større grad handler i hjemfylket sitt, enn i andre grensefylker. Virke forventer likevel at stengte grenser gir et etterlengtet oppsving også til butikkene i Nordland.

En ny rapport utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Virke viser at handelen i norske butikker kan øke med nesten 7 milliarder kroner sommeren 2020, på grunn av koronarestriksjonene. Det tilsvarer sommerhandel for om lag 108 milliarder kroner.

− I år ser vi hvor mye av handelen som forsvinner ut av landet som følge av grensehandelen. Dagligvarebutikker som ligger tett på de store handlesentrene i Sverige er særlig utsatt for handelslekkasje, men også butikkene i Nordland merker konsekvensene. Tall fra SSB viser at også nordlendingene reiser på grensehandelsturer, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Les også:  Her ruller Telia ut 5G i Nordland i sommer

Butikker som selger mat og drikke, står for 45 prosent av sommerhandels-omsetningen.

− Mat og drikke handles ikke bare i dagligvarebutikker. Markedet består også av bensinstasjoner, kiosker og butikker med bredt vareutvalg. Konkurransen innen mat og drikke er hard mellom en rekke aktører som kommer fra det vi tradisjonelt har betraktet som ulike bransjer.

Omsetningen av mat og drikke per innbygger i Nordland er høyere enn landsgjennomsnittet. En gjennomsnittlig nordmann kjøpte mat og drikke for 40 985 kroner i norske butikker i 2019, mens i butikkene i Nordland ble det handlet for 45 265 kroner per innbygger.

− Sommeren 2020 vil på mange måter gi oss svaret på hvor mye vi taper som følge av grensehandelen. Samtidig er optimismen dessverre kortvarig. Vi forventer at grensehandelen vil eksplodere så snart smittesituasjonen igjen tillater åpne grenser, sier Størksen og fortsetter: − Selv ikke Nordland unngår konsekvensene av grensehandel, særlig av usunne varer. Nå har regjeringen og FrP blitt enige om å senke mineralvannavgiften til 2017-nivå, vi trenger flere slike tiltak for å verne om norsk folkehelse, arbeidsplasser og verdiskaping.

Les også:  Vil sikre flere studentboliger i Nordland

Sommerhandelen er svært viktig særlig for typiske hyttekommuner og andre reisedestinasjoner. Det gjelder også for butikkene i Nordland. I halvparten av fylkes kommuner stod sommerhandelen i juli og august for over 20 prosent av årsomsetningen i fjor. I seks kommuner utgjorde sommerhandelen mer enn en fjerdedel av årsomsetningen.

Særlig Moskenes peker seg ut, siden sommerhandelen utgjorde en tredjedel av årsomsetningen i 2019. Ikke i noen andre kommuner i landet utgjorde sommerhandelen så stor andel av omsetningen som her. Flakstad, Dønna, Hamarøy, Vega og Gildeskål er andre eksempler på kommuner der sommerhandelen er spesielt viktig.

Les også:  Oversikt: Aktiviteter i Bodø Sentrum 2024

− Moskenes topper sommerhandelsstatistikken igjen! Mange nordmenn har planer om å reise til Lofoten i sommer, så det er grunn til å tro at juli og august i år også vil bli gode måneder for arbeidsplasser og verdiskaping i denne vakre kystkommunen, sier Størksen før hun avslutter: − Sommerhandelen er viktig for hele bransjen. For de minste og mest sårbare distriktsbutikkene er det ofte den gode omsetningen om sommeren som gjør det mulig å holde dagligvarebutikken åpen hele året. Sommerhandelen bidrar til bosetting og næringsliv i distriktene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.