Dobling av miljøvennlige bilreparasjoner

bilverksted

Sammenlignet med Sverige og Danmark er Norge en sinke når det gjelder miljøvennlige bilreparasjoner med gjenbruk av bildeler. Gjensidige har tatt grep og kjørt en pilot som viser at forbedringspotensialet er stort. 

Andelen brukte deler ved bilreparasjoner er nær 9 prosent viser en pilot Gjensidige har gjennomført. Det er en dobling sammenlignet med tradisjonelle bilreparasjoner. Nå varsler selskapet en kraftig styring av oppdrag til bilverksteder som prioriterer grønne reparasjoner.

– Dette er svært gledelig, sier bærekraftansvarlig Karoline Weidemann i Gjensidige. Testperioden varte i tre måneder i samarbeid med 21 verksteder og 6 bildemontere.

Les også:  Kirkens bymisjon vant Bodø kommunes miljøpris 2023

– Det viser at det er et stort potensiale, fastslår hun. Tidligere lå andel gjenbrukte bildeler på 1,2 prosent. Pilotverkstedene benyttet i snitt totalt 8,6 prosent likeverdige brukte deler i reparasjonene, mens verkstedene som ikke deltok i piloten benyttet 4,4 prosent. Det verkstedet som brukte størst andel brukte deler var Skaugs Lakk og Skadesenter med 46 prosent.

Tallene er basert på 1450 reparasjoner i perioden 1. desember til og med 28. februar, og gir et uttrykk for andelen brukte deler av det totale antall deler som er byttet. Nærmere 500 brukte deler ble brukt. Ser man på tilsvarende tall for i fjor for de samme verkstedene, er det også her nær en dobling. 

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

– Vi er glade for den gode responsen hos bilverkstedene, som er meget positive til å være med på miljøvennlige løsninger, sier Weidemann. Prinsippet i piloten var at alle bilreparasjoner skulle utføres med gjenbruk av bildeler der det var formålstjenlig, og på biler eldre enn fem år. Andelen biler som ble kondemnert gikk også noe ned.

– Vi ønsker å utvikle dette videre i samarbeid med hele bransjen. Da vil vi i svært betydelig grad prioritere reparasjoner hos de verkstedene som prioriterer gjenbruk av bildeler og dermed miljøvennlige reparasjoner, fastslår hun. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.