Delte ut historisk forfatterstipend

nfk

Forfatterne Sissel Horndal og Irene Larsen, begge bosatt i Nord-Norge, ble i dag tildelt hvert sitt arbeidsstipend på 100 000 kroner.

Ronald Wærnes (Sp), fylkesråd for økonomi og kultur i Troms og Finnmark fylkeskommune, sto for overrekkelsen under «Litterært bransjetreff» i Harstad.

– Dagen i dag er historisk. Ikke bare har vi for første gang dele ut to arbeidsstipend til forfattere bosatt i Nord-Norge. Vi har også hatt rekordmange søkere til stipendene. At vi for femte år på rad kan dele ut stipend til forfattere bosatt i Nord-Norge, og at antallet søkere stadig stiger, tilsier at vi har gjort noe riktig, sier fylkesråd Wærnes (Sp) i anledning tildelingen.

Fylkesråd for kultur, klima og miljø i Nordland, Christian Torset, slutter seg til sin kollegas uttalelser, og som den bibliotekvenn og lesehest han er, ser han frem til å kunne finne disse skjønnlitterære verkene på biblioteket og hos bokhandlerne når den tid kommer.

Les også:  Ekstra buss mellom Narvik og Å

Stipendene, hvor ett tildeles en forfatter med barn og unge som målgruppe, og ett går til en forfatter med voksne som målgruppe deles årlig ut av Troms og Finnmark fylkeskommune, samt Nordland fylkeskommune. 

Til å bedømme de innsendte søknadene er det satt ned en jury bestående av Solgunn Solli, litteraturformidler på Stormen bibliotek, Henning Howlid Wærp, professor nordisk litteraturvitenskap, Institutt for språk og kultur, UIT Norges arktiske universitet og Anita Munch Kulset, fylkesbiblioteksjef Nordland fylkeskommune.

I sin begrunnelse skriver de blant annet dette om forfatteren Sissel Horndal:

Les også:  Fylkesrådet gir 3 millioner til Evenes

«Sissel Horndal har levert utkast til et barnebokprosjekt med arbeidstittel Når draugvinden blåser. Hovedpersonen er jenta Alet som tilhører en sjøsamisk familie i Salten omkring 1730. En dag kommer Alet over en død oter som fremdeles holder fast i ungen sin. Dette er en historie leseren raskt blir fenget av. Språket er presist med fine dialoger og gode beskrivelser. Her er flerkulturelle forhold, religionsforfølgelse, samisk båtbyggerteknikk, materiell og åndelig kulturtradisjon i kystområdet med mere sømløst innflettet i fortellingen. Hvordan det går med Alet og oteren er noe juryen blir nysgjerrig på, og noe vi tror den unge leseren også vil ha stor glede av.»

Om forfatteren Irene Larsen har juryen blant annet dette å si:

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

«Irene Larsen har levert utkast til et diktprosjekt med arbeidstittel «Før frost er i Finger og Negle», en referanse til en verselinje i Petter Dass´ topografiske diktverk Nordlands Trompet. Motivet i diktene er en seiltur, mens tematikken både er den intense og krevende relasjonen to mennesker imellom mens de er i isolasjon ombord i båten, samt opplevelser av landskapet og dets historie. Turen strekker seg fra Trøndelag til Grense Jakobselv i Øst-Finnmark. Dette er et prosjekt med stort potensial og en glede å lese. Petter Dass var aldri lenger nord enn Helgeland og bygde på sekundære kilder når det gjaldt det nordlige Nord-Norge. I dette prosjektet skal hele kysten gjennomreises. Vi ønsker god tur.»

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.