A-krimkontroll i Mo i Rana: Forsøker å omgå lover og regler

politi

A-krimsenteret i Nordland fant arbeidere på jobb uten arbeidstillatelse og flere HMS-brudd da de besøkte byggeplasser i Mo i Rana.

A-krimsenteret i Nordland gjennomførte i forrige uke kontroller av store aktører innenfor bygg- og anleggsbransjen i Mo i Rana. Lokalt personell fra Skatteetaten og politiet deltok også.

– Dette var en målrettet kontroll mot virksomheter vi har observert over tid. Det viser seg at de kontrollerte aktørene bevisst forsøker å omgå de lover og regler som gjelder, noe vi ser alvorlig på, sier Lars-Jørgen Gunnestad, koordinerende leder for A-krimsenteret i Nordland.

Ulovlig arbeidskraft
Totalt ble fire byggeplasser besøkt i Mo i Rana og et tosifret antall arbeidere kontrollert. Under kontrollene fant politiet flere arbeidere uten lovlig arbeidstillatelse i Norge. Disse sakene håndteres nå videre av politiet.

Les også:  Mo i Rana-produsent lanserer nytt mattesamarbeid på Manhattan

– Hårreisende at enkeltaktører systematisk velger å omgå regelverket og samtidig bidra til grobunn for arbeidslivskriminalitet, sier Gunnestad.

Politiet avskiltet i tillegg et kjøretøy under kontrollen.

Fare for liv og helse 
Arbeidstilsynet avdekket manglende HMS-kort hos 7 av 11 påtrufne arbeidere, i tillegg fant de usikret arbeid i høyden og arbeidsutstyr hvor flere av verneinnretningene på utstyr var fjernet.

– Det er svært alvorlig at ønsket om å spare penger skal gå på bekostning av arbeidernes sikkerhet. Liv kan gå tapt ved å ikke ta sikkerheten på alvor, sier Gunnestad.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Han er sjokkert over antallet sikkerhetsavvik a-krimsenteret den siste tiden har avdekket på sine kontroller.

– Dessverre finner vi alt for ofte denne typen avvik som Arbeidstilsynet må slå ned på. Det forundrer meg at sikkerheten på norske byggeplasser ser ut til å bety så lite for både entreprenører og ansatte som risikerer å bli utsatt for alvorlige ulykker.

Mistenker mulig trygdesvindel og skattejuks
Under kontrollen ble det avdekket at flere av de som jobbet ikke var oppført i Arbeidsgiver- og arbeidsgiverregistret. NAV følger også opp tre saker for mulig trygdesvindel.

Les også:  Designtalenter fra Bodø og Fauske står bak Arctic Race-trofé

Skatteetaten vil i samarbeid med Arbeidstilsynet gjør videre undersøker knyttet til lønnsforholdene hos enkelte arbeidstakere, da indisier kan tyde på svart avlønning eller brudd på bestemmelsene om tarifflønn.

A-krimsenteret vil følge opp alle brudd med nødvendige reaksjoner og varsler fortsatt stort fokus på aktiviteten i Mo i Rana i tiden fremover.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.