Daniel Kvammen og Darling West slipper julelåta «Frosne Hjarte»

playground

Sammen med Darling West tar Daniel Kvammen oss med på en musikalsk reise som rører ved den dype ensomheten. «Frosne Hjarte» er en låt som gir håp til de som føler seg alene og minner oss om viktigheten av samhold og kjærlighet. Skrevet som årets låt til Herborg Kråkeviks julehefte Juleroser.

– Låta blei til i ei stund som var ganske tung for meg, deler artisten åpent. Livet var kaotisk, eg sto midt oppe i eit samlivsbrudd, det var tampen av ein lang pandemi, og Norge sto ovanfor både økonomi og strømkrise.

Historien begynte da Herborg Kråkevik spurte Kvammen om han kunne bidra med årets julesang til det tradisjonelle juleheftet Juleroser. Temaet var snø og Daniel følte et kaldt gufs fra vinteren og omgivelsene rundt seg. En sang for de som er ensom i jula begynte å ta form.

Les også:  Advent: Store forskjeller på stearinlys

– Eg trur det blei ein slags trøstesang og ein bønn for håp, forteller Daniel.

Sambygdingene i Darling West bidrar med vokal og banjo og tilfører noe helt eget og vakkert til låta.

– Eg følte sangen trengte ein musikalsk dimensjon som representerte lyset og håpet som ein finner i teksten. Og då gikk tankane til Darling West og Mari Sandvær Kreken. Ho svever rundt i sangen og er lyden av sjølve trøsten og varmen. Det var utrulig stas at ho og Tor Egil ville bidra, sier Kvammen.

Da Daniel spurte og vi fikk høre «Frosne Hjarte», tenkte vi at dette må vi bare gjøre, forteller Mari Kreken fra Darling West om samarbeidet. En utrolig fin sang som formidler så vakkert ønsket om felleskap, og varmen og tryggheten som finnes der når mye rundt kjennes skremmende og tungt. Et lite stykke musikalsk helbred som vi er stolte av å være med på.

Les også:  MUSIKK: Gåte slipper låta "Førnesbrunen"

Frosne Hjarte drar oss gjennom en vinternatt der lyset og varmen mangler, som et bilde Kvammens egne følelser, men også som et bilde på fortvilelse i samfunnet rundt oss.

– Eg fant blant anna inspirasjon i den norske folkemusikktradisjonen der ein finner pre-kristelige stev og låter. Der er jula, eller juleblot, først og fremst ein skummel og mørk affære. Der dei dødes sjeler kom ut på midtvinternatta og at juleferinga i dei tider først og fremst handla om å beskytte seg frå mørket og ondskap, gjenforteller Kvammen.

Les også:  Julestemning: 6 av 10 nordlendinger må ha musikk

Slik oppsto altså låta. Der englene, det overjordiske og håpefulle, kjempet i mot skrømt, frykt og mørket som lever på jorda. Som et bilde på den ensomheten, frykten og ondskapen det jordlige liv kan oppdrive. En kamp mellom det kalde og vonde, håpet og kjærligheten.

Frosne Hjarte er skrevet og produsert av Daniel Kvammen og Preben Sælid Andersen. Med Mari Kreken (Darling West) på vokal, Tor Egil Kreken (Darling West) på vokal og banjo, Daniel kvammen på vokal, Preben Sælid Andersen på piano og bass og Håkon Aase på fiolin. Mixet av Bjarne Stensli og mastret av Magnus Guldbrandsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.