Nesten 2 millioner barn har mistet tilgangen til utdanning i Vest- og Sentral-Afrika på grunn av økende angrep mot skoler i regionen. På kun to år er antallet stengte skoler tredoblet.
I juni i år sto hele 9.272 skoler stengt i Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Mali, Niger og Nigeria. Det viser en ny UNICEF-rapport lansert fredag.
Stengingen skyldes en bølge av angrep og trusler om vold i hele regionen, noe som gjør det utrygt for barn å gå på skolen. Nå har over 1,9 millioner barn mistet tilgangen til utdanning.
– Angrep blir med vilje rettet mot skoler, studenter og lærere over hele regionen. Barn lever i frykt – ikke bare for eget liv, men for framtiden sin. Barna trenger å få gå på skolen, og de har en grunnleggende rett til det, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.
Bare i Kamerun har over 4.000 skoler blitt tvunget til å holde stengt på grunn av voldelige angrep. I Burkina Faso er tallet over 2.000 og i Mali over 900. Disse tallene er over tredoblet siden 2017.
UNICEF arbeider med statlige og lokale myndigheter for å kunne tilby alternativer som midlertidige utdanningssentre, radio-skoler og andre teknologiske muligheter for læring. Lærere som befinner seg i farlige områder, får også tildelt verktøy de trenger for å gjennomføre jobben sin, og barn får psykososial støtte og omsorg der de kommer.
Barna som befinner seg i konfliktrammede Vest- og Sentral-Afrika utgjør 1 av 4 barn i verden som trenger nødhjelp. Likevel mangler UNICEF over 70 prosent av det finansielle behovet for å kunne hjelpe disse barna.
– Nå er det hele 40 millioner barn mellom 6 og 14 år som ikke får oppfylt sin rett til utdanning i Vest- og Sentral-Afrika. UNICEF krever at myndigheter, væpnede grupper og andre parter i konfliktene sørger for at verken barn, lærere eller skoler er ofre for voldelige angrep. Barn skal aldri være ofre i konflikt, men dessverre er de nesten alltid det. Vi kan ikke la dette fortsette å skje foran øynene på oss, sier Viken.