– Alle elever på videregående skal kunne velge samisk

utdanning

– Fylkesrådet vil at alle elever som ønsker å ta samisk språkfag i Nordland, skal få muligheten til det. Allerede inneværende skoleår starter vi en prøveordning på Knut Hamsun videregående skole, sier en begeistret fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide.

 – Samiske språk er blant våre urfolksspråk, og en viktig del av Norges, og ikke minst Nordlands kulturarv. Derfor mener vi at alle elever i Nordland som ønsker å ta samisk som språkfag, bør få muligheten til det. Uavhengig av bakgrunn. Å tilby samisk til alle elever fremmer kulturell forståelse, respekt og språklig kompetanse. Dette vil sikre et mer inkluderende og mangfoldig Nordlandsamfunn. Det bygger også opp rundt fylkeskommunens handlingsplan for ung inkludering «Divna. Aktan. Alle. Sammen», hvor også det samiske perspektivet løftes. Endelig vil et slikt tilbud også bidra til å revitalisere og bevare våre samiske språk, sier fylkesråd for kompetanse og utdanning Fredric Persson.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

– For å sikre en vellykket innføring planlegges en prøveordning på Knut Hamsun videregående skole med fokus på lulesamisk. Dette vil bidra til å skaffe viktig erfaring og kvalitetssikre fremtidige undervisningstilbud. Det legges derfor opp til en prøveordning med samiske språkfag på Knut Hamsun videregående skole fra inneværende skoleår, med evaluering planlagt for høsten 2025.

Knut Hamsun skal teste ut undervisningsressurser med spesielt fokus på digitale hjelpemidler som kan ha en støttende effekt overfor elever som velger samisk som språkfag. 

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

–  I en verden der teknologi og tradisjon møtes, blir det digitale et viktig redskap. Vi vil gi våre elever de verktøyene de trenger for å mestre samisk språk. I dette arbeidet blir det viktig å dra nytte av vår samarbeidsavtale med Sametinget, avslutter fylkesråd Persson.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.