Akutt- og fødetilbud i Lofoten og Narvik fredes

nfk

– Statsråden har lyttet til fagfolkene og befolkningen i nord, sier fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik etter at helse- og omsorgsministeren i dag fredet akuttkirurgien og fødetilbudet i Lofoten og Narvik.

Hun ga også oppløftende nyheter om økonomien i helseforetakene. I talen sa Ingvild Kjerkol at effektiviseringskravene som har ligget over sykehusene i 15 år nå blir fjernet.

I tillegg blir rentemodellen endret. Det innebærer at sykehusenes økonomi blir styrket vesentlig over hele landet, og at Helse Nords arbeid med endring i sykehusstruktur trolig blir en god del enklere.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

– Det er en lettelse for svært mange at statsråden anerkjenner at de økonomiske forventningene til helseforetakene og sykehusene har vært urealistiske. Hun ser også at Forsvaret har behov for bedre beredskap i Nord-Norge. At dette betyr at statsråden freder akutt- og fødetilbudene på sykehusene i to av de mest værutsatte regionene i hele Norge er svært gledelig, mener fylkesrådslederen.

Sykehustilbudet i Nord-Norge har vært heftig debattert i mange måneder, etter at Helse Nord satte i gang arbeidet med å se på strukturen for å spare penger og få bukt med bemanningsutfordringene. At økonomien når blir bedre gjør likevel ikke at alle problemer forsvinner som dugg for solen, sier Eggesvik.  

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

– Problemene med å få tak i nok helsepersonell forsvinner ikke. Modernisering av drift er også noe Helse Nord må jobbe kontinuerlig med for å skape likeverdige helsetilbud for innbyggerne i Nord-Norge. Så dagens initiativ fra regjeringen er en hjelp på veien, men det løser ikke alle problemene. Når nytt styre kommer på plass senere i dag, så har de en omfattende jobb å ta fatt på sammen med sin administrasjon. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.