Strade Statskog Blåtind gir unike naturopplevelser gjennom Dividalen og forsvarets skytefelt. Nå gjør de som Arctic Race og lager himmelhøy avslutning. Det gir gjenklang i sykkelmiljøet.
Sykkelrittet Strade Statskog Blåtind ble testet ut i fjor. Starten gikk inne i en stor, laftet låve i Dividalen, gjennom grusveier i forsvarets skytefelt og ble avsluttet i Bardufoss sentrum.
Den unisont positive tilbakemeldingen fra rytterne inneholdt også en advarsel: Rittet måtte ikke bli kortere, for da ville det miste litt av egenarten sin.
De har fått viljen sin, og mer til.
– Vi beholder og forsterker det unike, og flytter samtidig målgangen til Målselv fjellandsby, akkurat som Arctic Race hadde. Så etter nesten 10 eller 16 mil venter det en fire kilometer lang stigning. Det skaper en episk avslutning på et fantastisk ritt, og styrker muligheten ytterligere for nasjonal og internasjonal gjenklang, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.
BOIF sykkelklubb er teknisk arrangør. Rittleder David Andreassen merker stor og økende interesse for Strade Statskog Blåtind som i år går av stabelen 24. juni.
– I fjor ble det fulltegnet. I år er antallet startplasser doblet, og flere måneder før rittet er tre av fem deltakerplasser allerede revet bort. Det skjer samtidig som veldig mange ritt blir avlyst på grunn av manglende interesse og deltakelse, så vi er veldig fornøyde så langt, sier Andreassen.
Syklistenes opplevelse blir enda mer bilfri enn i fjor. Lengden er beholdt, men justert trase gir mer sykling på grusveier som er stengt for trafikk eller lite i bruk. Dette var et av ønskene som kom fra deltakerne i evaluering av rittet i fjor.
– Avslutningen opp fjellandsbyen blir noe man aldri kommer til å glemme. Det har også en del praktiske fordeler, sier Andreassen.
Andreassen har lagt vekt på å gjøre rittet til noe som hele regionen føler eierskap til. Den innsatsen bærer frukter. Tromsø sykkelklubb feirer 50 år med å sette opp buss til rittet som del av sin jubileumsmarkering.
– Jeg var med i fjorårets ritt, og det var en helt fantastisk naturopplevelse. Utsikten i skytefeltet var vanvittig, og alle jeg snakket med har vært udelt positive, sier leder av Tromsø sykkelklubb, Tommy Kristiansen.
Nå legger de opp til at flere i klubben kan dele opplevelsen.
– Sykkelsporten sliter med deltakelse. Som klubb kan vi bidra med et opplegg som gjør det lettere for folk å være med. Med justeringene av traseen blir dette bare enda bedre, så jeg tror mange kommer til å bli med, sier Kristiansen.
Statskogs regionsjef i Troms, Knut Fredheim, tror arrangementet bidrar til å løfte fram storslått nordnorsk natur og friluftsopplevelser på grusveier med sykkel.
– Og det bygger folkehelse, stolthet og identitet hvis vi lykkes med dette. Og vi er på god vei. Det er deltakere fra Vestlandet, Østlandet og Trøndelag, og vi ser også et fransk innslag på lista, sier Fredheim.